Općina Rešetari bila je domaćin sastanka

Koordinacija načelnika i gradonačelnika općina novogradiškog kraja

Izvor: novagradiska.hr

Koordinacija gradonačelnika Nove Gradiške i načelnika općina novogradiškog područja na kojoj je bio nazočan i saborski zastupnik Davor Vlaović održana je 7. studenoga, a domaćin je ovom sastanku bio je Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari.

Središnje teme su bile naplata vodne naknade koja se od 1. siječnja 2017. prenosi s Hrvatskih voda na jedinice lokalne samouprave te Izmjene i dopune Društvenog ugovora osnivača Vodovoda zapadna Slavonija d.o.o. i prenošenje obveza  na novo poduzeće od Slavče d.o.o. i Regionalnog vodovoda Davor - Nova Gradiška, dosadašnjih distributera  vode  za novogradiško područje.

Sudionici Koordinacije istaknuli su velike probleme koje će jedinicama lokalne samouprave od 1. siječnja 2017. godine donijeti još jedna  obveza  koja se prebacuje na općine i gradove. Problematiku je u uvodu obrazložio Zlatko Aga, a načelnici su istaknuli  kako ih nitko ništa nije pitao, smatraju da 5 posto od ubrane naknade neće biti dovoljno za  namirenje plaće djelatnika koji se mora zaposliti, što općinama donosi i dodatni problem  te ističu da se radi o  značajnom i  velikom poslu. Načelnike brinu i reakcije građana koji će vodnu naknadu plaćati zajedno s  komunalnom naknadom pa će morati uložiti  dodatni trud objasniti obveznicima  zašto su im se iznosi na uplatnicama višestruko povećali.

Saborski zastupnik Davor Vlaović mišljenja je kako je na ovaj problem trebala reagirati Zajednica općina i gradova. A predložio je da se pokrene inicijativa za odgodom primjene na 1. siječanj 2018. godine te da se naknada za jedinice lokalne samouprave poveća barem na 10%.

Općinski načelnici i gradonačelnici će 8. studenoga u 13 sati imati sastanak u Hrvatskim vodama gdje bi trebali prihvatiti spomenutu obvezu. Na prijedlog gradonačelnika Vinka Grgića, s kojim su se složili načelnici, zajednički stav iznijet će Zlatko Aga u ime Grada NG i općina. Zaključeno je da se zatraži više vremena za prilagodbu, da naknada za taj  vrlo složen i kompleksan posao od 5 posto ubrane naknade nije dovoljna te da se zatraži veći iznos za jedinice lokalne samouprave kao i odgoda primjene do 1. siječnja 2018. godine. Također je zaključeno da na ovakve sastanke više ne idu načelnici i gradonačelnici u Hrvatske vode, nego predstvnici Hrvatskih voda u jedinice lokalne samouprave što će, kako su istaknuli biti i puno jeftinije.

Tema koja je izazvala dosta rasprave odnosila se na Izmjene i dopune Društvenog ugovora osnivača Vodovoda zapadna Slavonija d.o.o.i prenošenje obveza na novo poduzeće od Slavče d.o.o. i Regionalnog vodovoda Davor - Nova Gradiška, dosadašnjih distributera vode za novogradiško područje. Društveni ugovor nisu potpisale općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Rešetari jer se ne slažu  s načinom upravljanja, a nemaju  pokazatelja  kako će se namiriti postojeći dugovi i koliko će  građane koštati voda. Vrlo brzo će se morati  ponovo sastati i uskladiti   stavove jer, kako je naglasio Davor Vlaović, ne bi se smjelo dovesti u pitanje završetak  projekta    vodovoda za 60.000 stanovnika zapadnog dijela Županije, a ni da, kao distributer vode na novogradiško područje dođe neka druga tvrtka. Načelnici spomenutih općina, kako su istaknuli, nemaju ništa protiv nove tvrtke, samo, kako su naglasili, žele da se njihovi prijedlozi uvrste u Društveni ugovor te sve bude transparentno.

Na Koordinaciji je, među ostalim, Zlatko Grabar, savjetnik za gospodarstvo u Gradu Nova Gradiška izvijestio o provedbi zajedničkog projekta  uvođenja  širokopojasnog interneta. Projekt se realizira  po planu i nalazi se, kako je istaknuo gradonačelnik Vinko Grgić, među tri vodeća projekta u Hrvatskoj. Raspravljalo se i o razvoju gospodarskih zona, pomoći u razvoju gospodarstva i poljoprivrede u zapadnom dijelu Županije. Saborski zastupnik Davor  Vlaović naglasio je kako i njemu ovakvi sastanci pomažu u njegovu djelovanju za ovo područje u Saboru kao i za pokretanje inicijativa i donošenjem amandmana prema Saboru i Vladi RH. Također je istaknuo kako bi bilo dobro na ove sastanke pozvati i druge saborske zastupnike 5. izborne jedinice kako bi bili upoznati s problemima i kako bi onda zajednički mogli djelovati na korist ljudi ovoga kraja.

(Izvor:novagradiska.hr)