Prvo studija pa projekt

Besplatan Internet u općinama oko Vukovara

Izvor: općina Lovas

Gradonačelnici gradova Vukovara i Iloka te načelnici Općina  Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci,  Tovarnik i Trpinja potpisali u 10. svibnja Sporazum o suradnji na projektu razvoja  infrastrukture  širokopojasnog pristupa.

Sporazum se odnosi na izradu Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture u okviru predpristupnih aktivnosti, a koji će služiti kao temeljna dokumentacija za izradu projektne dokumentacije i prikazati analizu potreba i mogućnosti za navedena područja. Studija će prikazati u kojoj mjeri će se poboljšati kvaliteta internetsko – informacijskog sustava ne samo za poboljšanje kvalitete života stanovnika na navedenim područjima nego i stvaranju bolje poduzetničke klime.

- Napravili smo prvi korak kako bismo Vukovaru i Iloku te osam općina osigurali brzi internet. Riječ je o području koje je u zaostatku za ostalim krajevima u Republici Hrvatskoj i stoga me raduje da smo se u interesu svojih građana odlučili na ovaj korak. Zahvaljujem svojim kolegama na potpisivanju ovoga Sporazuma koji će nam omogućiti izradu Studije koja će nam pokazati u kojem smjeru trebamo ići, odnosno trebamo li uopće ići u ovaj projekt, rekao je gradonačelnik Penava.

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba također je dodala kako je potrebno svojim sugrađanima i gospodarstvenicima osigurati što kvalitetniji internet s obzirom na njegovu veliku uporabu u današnje vrijeme. - Internet nije luksuz, koristimo ga svakodnevno pri životu, radu, učenju i stoga našim mještanima i gospodarstvenicima trebamo pružiti što kvalitetniju uslugu, rekla je načelnica Cirba.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Ivana Arambašić istaknula je kako će Studija pokazati u kojoj mjeri će se poboljšati kvaliteta internetsko-informacijskog sustava ne samo za poboljšanje kvalitete života stanovnika nego i za stvaranje bolje poduzetničke klime. - Za studiju je  potrebno izdvojiti oko 200.000 kuna, a bit će završena za 3 do 4 mjeseca. Sam projekt iznosio bi oko 25 milijuna eura, naglasila je Arambašić.