Očuvanje tradicije

"Dajmo djeci korijene i krila" - odgojno obrazovni projekt Općine Hlebine

„Dajmo djeci korijene i krila“ – odgojno-obrazovni projekt koji provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

U četvrtak, 6.travnja 2017. godine u 10 sati, u Dječjem vrtiću Leptirić u Hlebine, Župan Darko Koren i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski ravnateljici vrtića Leptirić Snježani Tišljarić uručili su tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici.

Ovaj višegodišnji projekt ima za cilj očuvanje izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a. Također, djecu se želi upoznati s ekološkim aspektom proizvoda od drva i hrvatskom kulturnom baštinom, mlade potaknuti na otvaranje obrta i drvodjelstvo te podići svijest u javnosti o prepoznavanju ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Autorica projekta je Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja, uključeni su gradovi i županije diljem Hrvatske, a vrtić u Hlebinama je 76. po redu u kojemu će se djecu obradovati drvenim igračkama.

Realizaciju projekta omogućile su Koprivničko-križevačka županija i Općina Hlebine, a podršku pružaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Narodne novine i Janaf.

Nakon službenog dijela „Laboratorij zabave“ za najmlađe je izveo predstavu „Vilko i Dlakavi čovjek“ .

(Izvor: Općina Hlebine)