Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 13 milijuna kuna

Donešene odluke o sufinanciranju komunalnih projekata u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević danas je boravio u Gospiću i Karlovcu gdje je predstavnicima gradova i općina Ličko-senjske i Karlovačke županije podijelio Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći.

Ministar Kuščević je i ovaj put naglasio važnost ulaganja u svaku općinu i grad za koje smatra kako su pokretačka snaga Hrvatske. 'Kako volim reći, Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb, Split, Osijek, Rijeka odnosno njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi. Stoga moramo nastaviti i dalje ulagati te omogućiti svim sugrađanima što kvalitetniji život', smatra ministar Kuščević.
 
U zgradi Ličko-senjske županije u Gospiću ministar Kuščević podijelio je Odluke kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancira devet projekata unapređenja komunalne infrastrukture i standarda u općinama i gradovima Ličko-senjske županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 13 milijuna kuna, a udio Ministarstva je 872 tisuća kuna.

Uz ministra Kuščevića svečanosti su nazočili državna tajnica Katica Prpić te župana Ličko-senjske županije Milan Kolić. Odluke su od ministra preuzeli predstavnici sljedećih općina i gradova: Perušić, Vrhovine, Donji lapac, Gospić, Brinje, Karlobag, Plitvička jezera, Senj i Udbina.

Također, tijekom današnjeg dana ministar Kuščević podijelio je Odluke kapitalne pomoći za sufinanciranje 16 projekata unapređenja komunalne infrastrukture u općinama i gradovima Karlovačke županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko 13 milijuna kuna, a Ministarstvo ih sufinancira s oko 2 milijuna kuna. Odluke se uručena predstavnicima općina i gradova Rakovica, Draganić, Žakanje, Lasinja, Cetingrad, Vojnić, Saborsko, Plaški, Josipdol, Karlovac, Krnjak, Barilović, Ogulin, Slunj i Ozalj.
 
Svečanosti su nazočili i pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Danijel Žamboki te župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

Javni poziv za dodjelom kapitalnih pomoći za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda gradovima i općinama Ministarstvo je objavilo 27. siječnja 2017. Zahtjeve za odobravanje financijske potpore moglo se predavati do 24. veljače 2017. Pristigle zahtjeve preispitivalo je Povjerenstvo za provedbu postupka odobravanja proračunskih sredstava, odnosno određivanja rasporeda i korištenja sredstava kapitalnih pomoći općinama i gradovima za 2017. Povjerenstvo je ocijenilo koji su projekti od naročitog značaja za jedinicu lokalne samouprave i predložilo ministru donošenje Odluke o odobrenju prijenosa sredstava općini odnosno gradu. Ove su godine ukupna sredstva u svrhu povećanja komunalnog standarda na području cijele Države značajno povećana u odnosu na ranije i iznose ukupno 40 milijuna kuna.

(Izvor: mgipu.hr)