Financiranje EU projekata: Uspješna radionica održavana u Viškovu

Udruga općina uspješno organizira brojne edukacije koje jedinicama lokalne samouprave pomažu da nadograde svoja znanja vezana uz primjenu aktualnih zakona i unapređenje strateškog planiranja. Ove godine pokrenut je i projekt održavanja edukacija o mogućnostima financiranja projekata iza fondova Europske unije, a jedna od radionica održana je u petak 7. prosinca u Općini Viškovo. 

Edukaciju o strateškom planiranju i mogućnostima financiranja projekata iz fondova Europske unije održao je direktor Tetide d.o.o. Simon Ferjuc, a na samom početku okupljene su pozdravili i domaćini.  

Općina Viškovo osnovana je 15. travnja 1993. godine. Jedna je od jedinica lokalne samouprave Primorsko-goranske županije, koje su iz bivše Općine Rijeka osnovane dvije godine nakon proglašenja samostalne Republike Hrvatske. Kod osnivanja Općine područje je imalo oko 6 918 stanovnika, da bi taj broj u 2011. godini narastao na 14 445. Općina Viškovo je poslije Rijeke druga najnaseljenija jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji. Općine imaju najvažniju ulogu u opstanku ruralnog prostora jer su najbliže građanima, a projekte koje žele ostvariti jednostavnije je realizirati uz pomoć bespovratnih sredstava koja im stoje na raspolaganju.

Poseban interes sudionici edukacije iskazali su za mjere ruralnog razvoja, programe Interreg Central Europe. Interreg Central Europe pokrenut je s ciljem jačanja učinaka Kohezijske politike, a za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine za Europsku teritorijalnu suradnju namijenjeno je 10,2 milijarde eura, dok je za INTERREG EUROPE osigurano 359 milijuna eura. (načelnik.hr)