Oni znaju kako

Iz EU fondova Općina Preko dobila osam milijuna kuna za razne projekte

Nastavljaju se brojni projekti u Općini Preko! Nakon što je prije nekoliko dana započela izgradnja nove šetnice u Sutomišćici, projekt koji zajednički financiraju Općina Preko i Olive Island Marina, na Trgu hrvatske nezavisnosti su posljednjih nekoliko dana zaprimili pozitivne odgovore s čak tri natječaja – dva nacionalna i jednog međunarodnog.

Naime, iz Programa razvoja otoka u 2017. Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije otocima Zadarske županije ove će godine biti dodijeljeno bespovratnih 2,800.000 kuna, od čega je Općini Preko odobreno 300.000 kuna za drugu fazu projekta Avantura otok.

Ministarstvo kulture pak, odobrilo je 270 tisuća kuna za tri projekta na području Općine Preko – arheološke iskope na tvrđavi sv. Mihovila, projekt obnove vjetrenjača na Ošljaku te za uređenje crkve sv. Hipolita i Kasijana u mjestu Ugljan.

Treća dobra vijest stigla je izravno iz Bruxellesa, jer je Općina Preko zajedno sa 10 inozemnih partnera prošla s projektom PEGASUS, vrijednim oko 1,5 milijuna eura, od čega bi otočanima za njihove projekte trebalo pripasti više od 900 tisuća kuna.

Izgradnja i uređenje šetnice u Sutomišćici, vrijedna više od 450 tisuća kuna, jedan je od ključnih ovogodišnjih projekata u Općini Preko, koja je u 2016. godini bila jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave po povlačenju novca iz nacionalnih i EU fondova, ne samo u Zadarskoj županiji nego i na području RH.
Za nekoliko važnih projekata dobili su više od osam milijuna kuna, a kada se uzme u obzir da je ukupni općinski proračun u 2016. godini iznosio 21,692.000 kuna, to znači da su na postojeći proračun povukli oko 60 posto dodatnih sredstava.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 830.000 kuna sufinanciralo je projekt Avantura otok, a preko kapitalnih pomoći Ministarstva graditeljstva osigurano je 100.000 kuna za kupnju novog multifunkcionalnog bagera koji je već nekoliko mjeseci u pogonu. Ministarstvo kulture dodijelilo je 100.000 kuna za izradu arhitektonskog 3D snimka tvrđave sv. Mihovila, a uz financiranje općinske razvojne strategije preko Mjere 7.1. Europskog fonda za ruralni razvoj, Prečani su se izborili i za sredstva pomoću kojih su probijeni i uređeni šumski putovi na otocima Rivnju i Sestrunju.

(Izvor: kalelargainfo)

EU fondovi, Preko, projekti, razvoj