Prenosimo iz Glasa Slavonije

Jakšić: Poduzetnička zona uskoro počinje s radom

Izvor: Jakšić.hr

Općina vrlo povoljno daje u prodaju parcele u poduzetničkoj zoni, poduzetnici za proizvodnju i usluge bit će pet godina oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a oslobođeni su i komunalnog doprinosa u cijelom iznosu.

Jedna od važnijih investicija, ne samo po svom iznosu nego po tome što općini Jakšić donosi novi zamah i razvoj te nova radna mjesta, jest konačno opremanje i stavljanje poduzetničke zone u funkciju, piše Glas Slavonije u tekstu kojeg prenosimo u cijelosti.

– Dio sredstava iz prošle godine prenijeli smo u ovu godinu i čim dopuste vremenski uvjeti, počinjemo gradnju u poduzetničkoj zoni. Radove obavlja tvrtka Niskogradnja Jurčak. To nam je prioritet u ovoj godini. Za sada imamo dva pisma namjere o ulaganjima poduzetnika i imamo dva poduzetnika koji su već u pripremi, jedan za proizvodnju i usluge i prehrambenu proizvodnju. Očekujemo da ćemo do kraja siječnja s njima postići dogovor. Problem su trenutno iznosi za zakup električne energije koji su enormno visoki. Samo za jednu tvrtku prehrambene proizvodnje taj iznos penje se na gotovo milijun kuna, što je u startu jako veliki iznos. To u svijetu nema nigdje, da unaprijed plaćaš zakup električne energije, prije nego što počneš ikakvu gradnju, jer tek onda možeš ići u proceduru dobivanja građevinske dozvole. Tog poduzetnika prema planu očekujemo sljedeće godine u proizvodnji, jer posebno je skupa i sva oprema za prehrambenu industriju – kaže načelnik Ivica Kovačević.

On svim budućim poduzetnicima poručuje da općina vrlo povoljno daje u prodaju parcele u poduzetničkoj zoni, poduzetnici za proizvodnju i usluge bit će pet godina oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a oslobođeni su i komunalnog doprinosa u cijelom iznosu. Uskoro se gradi i nova trafostanica snage 2 MW, a poduzetnička zona dobit će svu potrebnu infrastrukturu, prometnice, elektroenergetsku mrežu, vodovod, kanalizaciju, plin i telefon. Ukupna vrijednost radova je više od osam milijuna kuna. Zona se prostire na 16,92 ha i 84 posto je u vlasništvu Općine Jakšić.

Sav zamah koji provodi Općina Jakšić svakako će djelomično zaustaviti novi zakon kojim općine i gradovi ostaju bez dijela sredstava od poreza na dohodak građana. Kako Općina Jakšić do sada nije bila potpomagana općina niti imala poseban status kao brdsko-planinski ili nerazvijeni kraj, taj dio će najmanje osjetiti.

– Kako smo mi i do sada imali mali prosjek plaća, taj dio dohotka nismo ni do sada imali u velikoj mjeri, jer su stanovnici Jakšića s malim osobnim primanjima i do sada u manjoj mjeri plaćali porez na dohodak. Mi smo unatrag deset i više godina redovito vraćali porez na dohodak građanima, a s pomoći koju dobivamo taj dio nam je olakšan. Nadamo se da će i ove godine pomoć od države pokriti glavninu poreza na dohodak. Nama će to biti manjak od 10 do 12 posto. U odnosu na ostale općine u Požeštini, mi imamo najveći broj zaposlenih. Naš proračun je stabilan posljednjih godina – istaknuo je Kovačević. (Izvor: Glas Slavonije)