Konavle: Općina će stipendirati 77 studenata

Općinske stipendije dodijeljene su 77-ici studenata s prebivalištem u Općini Konavle. Prema kriteriju izvrsnosti dodijeljeno je 40 stipendija, a prema socijalnom kriteriju još 37

Svečano je bilo u srijedu u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima gdje je načelnik općine Konavle Luka Korda s konavoskim studenatima potpisao ugovore o stipendiranju. Prisjetivši se uvjeta u kojima su se u Konavlima nekada školovali mladi s onima u kojima studiraju danas načelnik Korda emotivno je govorio.
- Prvo vam želim zahvaliti što ste došli u ovako velikom broju. Vašim obiteljima i vama mladima želim sretan Božić i Novu godinu, ali ne mogu, a da se ne prisjetim i vremena kad u Konavlima nije bilo lako školovati dijete. Naše su Konavle smještene na lijepome mjestu, ali i na udaru svih sila koje su kroz povijest ovuda prolazile. U svim tim vremenima koja su bila iznimno teška naši su Konavljani oduzimali sebi od usta kako bi brata ili svoje dijete školovali. Bilo je vremena kad je bilo pogrdno doći u Dubrovnik u konavoskoj robi, a danas sam ponosan i moram istaknuti da su Konavle po broju visoko obrazovanih stanovnika prva općina u Hrvatskoj, a samo prije 25 godina je gotovo sve na ovom našem prostoru bilo u pepelu. - kazao je načelnik Općine Konavle Luka Korda.

- Jednog dana kad završite školovanje vi ćete biti ti koji će dalje podizati i oplemenjivati Konavle. I nemojte nikada prestajati prigovarati i ukazivati na greške jer onaj koji ne zna priznati i ispraviti greške ne može bit nigdje. U vrtićima smo '98. imali oko 50-tak djece, a danas ih je nešto manje od 500. Dakle, naše Konavle imaju perspektivu, a sutra ćete ih i vi imati prilike graditi i razvijati. Pri tome vodite računa i o drugima. Pomažite onima kojima je teško. Ako vidite da je netko zastranio, nemojte ga osuđivati, pomozite mu da izađe na ptavi put, da i njegovi roditelji budu sretni jer naše su Konavle uspješne onoliko koliko su uspješne i zadovolje obitelji koje obitavaju na ovom našem području.- rekao je Korda mladim Konavokama i Konavljanima.

Inače, općinske stipendije dodijeljene su 77-ici studenata s prebivalištem u Općini Konavle. Stipendije su temeljem raspisanog i provedenog javnog natječaja podijeljene u dvije kategorije.
Prema kriteriju izvrsnosti dodijeljeno je 40 stipendija koje za studente koji studiraju izvan Dubrovnika iznosi tisuću kuna mjesečno te za on ekoji studiraju u Dubrovniku 750 kuna mjesečno.
Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 37 stipendija, koje za studente koji studiraju izvan Dubrovnika iznose 700 kuna, dok stipednije za studnete koji studiraju u Dubrovniku iznose 400 kuna mjesečno.
Stipendije studentima koji studiraju u Dubrovniku manje su od stipendija studentima koji studiraju izvan Dubrovnika jer Općina sufinancira prijevoz na relaciji Konavle -Dubrovnik svakom studentu u iznosu od 250 kuna mjesečno.
Inače stipendije se isplaćuju za 10 mjeseci ( srpanj i kolovoz se ne isplaćuje ). Stipendije za rujan, listopad, studeni i prosinac 2016. isplatiti će se početkom 2017. i nastavit će se isplaćivati mjesečno do srpnja mjeseca 2017.godine. (Općina KOnavle)