Međunarodni kongres

Načelnik Klisa Jakov Vetma predstavio hrvatske povijesne gradove u Francuskoj

Jakov Vetma, načelnik Općine Klis i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova, ovog vikenda aktivno je sudjelovao na dvodnevnom međunarodnom kongresu u Calaisu u Francuskoj pod nazivom "Od baštine do gospodarstva: stvaranje nove politike naših područja". Hrvatska udruga povijesnih gradova bavi se pitanjima očuvanja kulturne i prirodne baštine, tradicijske kulture, kvalitetom života građana povijesnih gradova i odnosa građana prema kulturnoj baštini, vrijednosti hrvatskog kulturnog naslijeđa te načina upravljanja i korištenja istog. Od svibnja 2016. predsjednik udruge je kliški načelnik Jakov Vetma, a u članstvu udruge nalaze se hrvatski povijesni gradovi poput Šibenika, Dubrovnika, Varaždina, Pule, Vukovara i drugih.

 

Načelnik Vetma na kongresu je predstavio rad udruge od njenog nastanka 2011. godine, a dao je i svoj osvrt na izazove današnjice u pogledu sve većih zahtjeva turizma i potreba za očuvanjem kulturne i prirodne baštine.

 

„Zalažem se za upravljanje kulturnom, industrijskom i vojnom baštinom sa lokalne razine i nju trebamo staviti u funkciju razvoja i očuvati je za naše buduće generacije. Klis obiluje baštinskim i turističkim potencijalima i mi upravo na tome temeljimo razvoj naše sredine, u kojoj se trudimo stvoriti uvjete za uspješan suživot baštine i tradicije te suvremenog razvoja i gospodarstva. Smatram kako jedino tim putem možemo stvoriti sredinu ugodnu za život našim mještanima, ali i sve brojnijim gostima, što je naš krajnji cilj.“, kazao je načelnik Klisa Jakov Vetma.

 

Ovo je bio drugi nacionalni kongres francuske udruge "Sites & Cités“ u Calaisu, tijekom kojeg se razgovaralo o ulozi baštine u lokalnim politikama i razvoju turističkih potencijala.


Program kongresa sastojao se od niza radionica i panel diskusija, koje su se doticale tema poput važnosti baštine u poticanju turizma, pitanja usklađivanja inovacija i arhitektonske kvalitete u starim zgradama i oživljavanju starih gradskih središta.


Ovaj događaj okupio je niz predstavnika organizacija koje se bave očuvanjem i promicanjem baštine, stručnjaka, predstavnika lokalnih vlasti i veleposlanstva, kojima je načelnik Vetma predstavio i klišku inicijativu za ponovno stjecanje statusa grada.


„Status grada doprinio bi bržoj i efikasnijoj realizaciji niza velikih planiranih gospodarskih i infrastrukturnih projekata, a prije svega onih financiranih iz sredstava fondova Europske unije, koja bi tada bila puno dostupnija. Na ovaj način pokrenuo bi se i proces temeljite revitalizacije i revalorizacije baštine na kojoj će se temeljiti novi rast i razvoj. Status grada povezao bi slavnu ulogu povijesnoga hrvatskog grada Klisa s perspektivom modernog i razvijenog grada u njegovoj skoroj budućnosti, a tome u prilog ide i zakonodavstvo. Naime članak 5. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tvrdi kako se zbog posebnih razloga gradom može utvrditi i mjesto koje ima značajne povijesne, gospodarske ili geoprometne značajke, što Klis svakako ima i na tome ćemo ustrajati.“, zaključio je načelnik Vetma