Projekti u općini Brela

Načelnik Ursić i čudo na Makarskoj rivijeri

Izvor: Općina Brela

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, kada je prije tri godine, s nepunih 26 godina, zasjeo na mjesto načelnika Općine Brela, mnogi su podozrivo gledali na tu novu funkciju Stipe Ursića. Em je mlad i neiskusan političar, em je profesor njemačkog i književnosti te filozofije, a sada je postao i čelnik općine na početku prelijepe Makarske rivijere.

Jedinice lokalne samouprave koja je nizala minuse, opterećena dugogodišnjim milijunskim dugovima i ovrhama koje su svaki mjesec s računa "dizale“ 150.000 kuna, a proračun je u iznosu od 13 milijuna. I što će uspjeti napraviti taj mladi čovjek, pozorno su pratili Breljani, da bi danas, tri godine poslije, samo kratko komentirali: "Vrhunski čovik, dobro radi, samo mu je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, okruženje loše!“


A što se učinilo, kako je opravdao povjerenje birača i mještana od prije tri godine, provjerili smo na licu mjesta – u Brelima, gdje nam je vodič kroz ovaj turistički biser bio upravo načelnik Stipe Ursić.

- Sada već mogu kazati kako sam zadovoljan napravljenim iako je još puno posla, no neskromno ću se pohvaliti jednim projektom budući da smo među prvim mjestima u Hrvatskoj koje je kompletno premreženo javnom LED rasvjetom. A kune nismo iz proračuna utrošili – s ponosom nam priča Ursić dok nam pokazuje niz od ukupno 800 kandelabara s modernom LED rasvjetom na rivi. I znatnom uštedom!

Rasvjeta, ceste...

- Projekt smo pripremili na kraju 2013. godine, aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dobili 40 posto, odnosno 1,150 milijuna kuna. Vrijednost zahvata je 2,850 milijuna kuna, a tih 60 posto ćemo plaćati kroz uštedu energije sljedeće tri godine. Time nam je godišnje osigurano oko pola milijuna kuna štednje, dovoljno za asfaltiranje jedne ulice.

A da se i ulice "šminkaju“, pokazuje nam dalje mladi načelnik, jer od sedam kilometara nerazvrstanih cesta, koje su u nadležnosti općine, nekih pet kilometara je uređeno. Nisu se sređivale još od sedamdesetih godina minulog stoljeća, a sada je već dogovoreno da se do kraja mandata riješe sve nerazvrstane ceste. U planu je i okončanje kompletnog lungomarea u dužini od šest kilometara, koliko Brela imaju plaža, a polovica nove šetnice u središtu mjesta popločana je kamenom i betonskom kockom.

- To je projekt u suradnji s Hotelima Brela, vlasništvo Jake Andabaka, koji će financirati sve, oko 2,5 milijuna kuna. Nastavak slijedi nakon okončanja sezone. U tijeku je i nadohrana plaža, a riješili smo i koncesionare ležaljki. Bilo je pet koncesionara sa 700 ležaljki, no kako želimo smanjiti plastiku na našim plažama, broj ležaljki je sada 500, ali smo povećali broj koncesionara. Posao smo dali redom socijalnim slučajevima i mladim nezaposlenim osobama – niže nam nadalje Ursić što se to pokrenulo u ovom turističkom mjestu minule tri godine, koje uglavnom biraju za destinaciju – gosti iz Njemačke!

Ujedno ga zovu i "šparinjozasti“ načelnik jer je troškove reprezentacije sa 100.000 kuna godišnje "skresao“ na 30.000 kuna. Godišnji odmor pune tri godine nije ni koristio, ukinuti su putni troškovi, a kada se ide u Zagreb koristi se vozilo rent a cara.

- Uveli smo 2014. godine i novi pravilnik o bagatelnoj nabavi, pa kao načelnik – iako je zakonom dozvoljeno raspolaganje do 500.000 kuna samostalno – ja odlučujem o projektima do 20.000 kuna samostalno. Nema pogodovanja, jer sve preko te cijene ide na natječaj.

Živnula i Gornja Brela

A gdje je čarobna formula, budući da i drugi čelnici jedinica lokalne samouprave imaju natječaje, Ursić je koncizan:

- U startu odmah ponuđačima skidam do 30 posto navedene cijene, a sve ponude mi kontrolira sudski vještak, koji je, neovisno od ponuda, napravio troškovnik poslova, pa nema previše "muljanja“ s "pumpanjem“ cijena.
Nije zanemario ni Gornja Brela, gdje se nekoliko mladih obitelji vratilo, pa se "ušminkao“ i društveni dom, što nam je komentirao 24-godišnji Breljanin, koji je htio ostati anoniman. Ipak su oni u "malom mistu“, koje se budi iz dugogodišnje apatije.

- Načelnik ima širu sliku nego njegovi prethodnici. I naravno, razmišlja o mladima. Veliki je pomak u Brelima otkada je on na čelu – pohvalio je Ursića mladić, pogotovo pozdravljajući osiguran prijevoz za učenike i povećanu naknadu za novorođenčad.

Za pomoći mladima već se aplicira i za novi vrtić na Kričku vrijedan 5,5 milijuna kuna, pa izgradnja benzinske postaje koja će osigurati i osam radnih mjesta, te supermarket. Ujedno je postignut dogovor i s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije za sanaciju lučice Soline vrijedne tri milijuna kuna, nastavljaju se radovi na kanalizacijskoj mreži, kupilo se vozilo za komunalno poduzeće, uložilo i u osnovnu školu, osiguran je novac za tri asistenta potrebitim učenicima...

Puno toga se radi i planira u Brelima, a još je godina mandata Stipe Ursića!

(Izvor: Slobodna Dalmacija)