Jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj

Nove investicije u Općini Poličnik

Izvor: Općina Poličnik

Prema analizama FINA-e, Općina Poličnik 2013. bila je gospodarski najpropulzivnija Općina u Zadarskoj županiji. Nekad mala i nerazvijena općina, posljednjih godina doživjela je veliki napredak i razvoj, a poslovna zona u Poličniku uvrštena je među top 10 najuspješnijih u Hrvatskoj. Posebna pažnja pridaje se obiteljima, školarcima i studentima kroz razne potpore te sufinanciranja. 

U posljednje dvije godine uloženo je više od 330 milijuna kuna, a proteklog tjedna najavljena je izgradnja kanalizacijske mreže i biološkog pročišćivača vode te doma za starije i nemoćne osobe. 

Saborski zastupnik i načelnik, gospodin Damir Lončar na čelu općine nalazi se već dvadeset dvije godine. O njegovom radu najbolje govori podatak da je samo jednom imao protukandidata, ali je i tada pobijedio s čak 78 posto glasova. Pokrenuo je mnogo investicija i projekata, no nije uvijek sve bilo tako jednostavno.

''Ulaganja u našoj općini bilo bi mnogo više kada bi nam država vraćala barem 10 posto od poreza na dobit. Jako važno je shvatiti da se država razvija iz lokalnih sredina, a ne obrnuto. Sva što općina zaradi odlazi u centralnu blagajnu. Ja ću se kao saborski zastupnik zalagati za reforme i decentralizaciju koja je itekako potrebna, no isto tako mišljenja sam da bi prije trebalo ukinuti skupe i nepotrebne agencije nego same općine.''

''Jedan od gorućih problema su hrvatski zakoni i birokracija. Dosta sam vremena proveo putujući po Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj. Tamo su zakoni mnogo jednostavniji i mislim da se na njih trebamo ugledati ako želimo privući investitore. Razvojni planovi u Bavarskoj temelje se na lokalnim zajednicama i regiji i to je put kojim i mi moramo krenuti''. - dodao je na kraju.

Poličnik