Najsuvremeniji stroj u Europi

Novo ulaganje u u Tvornicu kože 'Psunj' Rešetari

Izvor: općina Rešetari

Načelnik Općine Rešetari  Zlatko Aga je sa suradnicima posjetio proteklog vikenda Tvornicu kože „Psunj" u Rešetarima. Povod je bio kupnja novog stroja „turbo vakuma" koji je najsuvremeniji stroj takvog tipa u Europi, a koristi se za izvlačenje vlage isušivanja kože u zadnjoj fazi proizvodnje. Stroj je težine 36 tona, te je bio zahtjevan transport iz Italije kao i transportni ulaz u pogone tvornice.

Stroj je kupljen vlastitim sredstvima uz sufinanciranje Ministarstva gospodarstva i poduzetništva. Kako je kazao vlasnik tvrtke Božo Ljubić, vrijednost ove investicije iznosi 400.000,00 eura, a ovim strojem je proizvodnja povećana za 100 %. Do sada se u zadnji godinu dana uložilo više od 7 milijuna kuna u nove strojeve. Ovo je jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi kožu kao gotovi proizvod te je izdržala sve pritiske tržište i gospodarske krize. Zapošljavaju čak 110 ljudi i izvoze 65 posto proizvodnje.

„Kožarstvo ima dugu tradiciju na prostorima općine Rešetari, a ovakva vrsta ulaganja doprinose jačem pozicioniranju naše općine u gospodarskom smislu“ rekao je načelnik Zlatko Aga.

Novim ulaganjima u strojeve rast će nova zapošljavanja što je važno za oporavak cjelokupnog gospodarstva na širem novogradiškom području.

Zanimljivo je napomenuti da je od kože iz kožare u Rešetarima napravljen i obložen prvi upravljač automobila te su za tu proizvodnju dobiveni svi pozitivno atesti od naručitelja, a upravo je stigla i prva narudžba kože za oblaganje upravljača za korejsko tržište automobila. Dodatno približavanje autoindustriji za ovu tvornicu bi stvorilo šansu za nova zapošljavanja i širenje proizvodnje.