Obnova fasade i limarije

Obnavlja se crkva svetog Ladislava kralja u Općini Punitovci

Počeli su radovi na vanjskom uređenju župne crkve sv. Ladislava kralja u Punitovcima kojoj pripadaju filijale Josipovac Punitovački, Jurjevac Punitovački i Krndija, a koja broji 1800 stanovnika.

Obnovi pročelja prionulo se zbog dotrajalosti, posebno s istočne strane crkve, a ona će biti obnovljena u sivo-bijelim nijansama. Vrijednost radova je 150.000 kuna, a novac je osiguran iz proračuna Općine Punitovci, Đakovačko-osječke nadbiskupije, uz pomoć Osječko-baranjske županije, te prilozima župljana i vjernika. Dodatni trošak je i popravak i uređenje limarije tornja koja je propucana vatrenim oružjem u vrijeme Domovinskog rata i drugim događanjima.

Završetak radova planiran je krajem listopada, odnosno početkom studenoga, ovisno o vremenskim prilikama. Zadnje uređivanje fasade župne crkve obavljeno je sedamdesetih godina u vrijeme župnikovanja preč. Petra Markovca koji je nekoliko godine prije dao obojiti crkvu iznutra i poduzeo akciju horizontalnog presijecanja crkvene zgrade te na taj način, zaustavivši rast kapilarne vlage u zidovima, stvorio uvjete za temeljitu obnovu. Krov je obnovljen 2000. godine za vrijeme župnika Mate Gašparovića. Dolaskom župnika Đurice Pardona prije 15 godina uređena je najprije sakristija, postavljeno je podno grijanje u crkvi, kao i pločice, izmijenjene su i dodane električne instalacije, a 2007., crkva je obojena. Ukrašavanje je izveo crkvoslikar Ivan Ambrošić iz Sombora, koji je i prije gotovo 30 godina sa svojim ocem obojio ovu crkvu.M.Muškić

(Izvor:Glas Slavonije)

Punitovci