Potpuno dovršena nova kanalizacijska i kolektorska mreža

Općina Cerna ide snažno naprijed uz pomoć EU fondova

Izvor: Općina Cerna

Kako prenosi Glas Slavonije projekt izgradnje kanalizacijske i kolektorske mreže u općini Cerna započeo je 2003. godine i sada je u završnoj, 5. fazi, čime su se stekli uvjeti za priključenje kućanstava i poslovnih subjekata na kanalizacijski sustav.

Ukupno je izgrađeno 25 kilometara mreže i osam precrpnih stanica. Investicija je vrijedna oko 40 milijuna kuna. Tim su povodom radove u Cerni obišli vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković te održali radni sastanak s općinskim načelnikom Goranom Begovićem i suradnicima.

- Ovim projektom naselje Cerna bit će među prvima u županiji koje će imati stopostotnu pokrivenost kanalizacijskom i kolektorskom mrežom, uz sagrađeni uređaj za preradu otpadnih voda. Od početka realizacije bile su različite faze i različiti načini građenja, prvo je počelo sa sredstvima Općine, a zatim iz sredstava Hrvatskih voda. Sada, u završnoj fazi gradnje, riječ je o sredstvima iz Europskog fonda, koji osigurava 90 posto, a krajnji korisnik, odnosno Općina, 10 posto sredstava - pojasnio je Milinković.

Napominje da se obavlja i aglomeracija kojom će biti obuhvaćen završetak kanalizacije u naselju Šiškovci koji su priključeni i na regionalni vodovod istočne Slavonije.

Načelnik Goran Begović izrazio je zadovoljstvo što se vrijedna investicija konačno privodi kraju.

- Time će se povećati kvaliteta života u Cerni, rješavamo se otpadnih voda i očekujem da će mještani u velikom broju predati zahtjev za priključenje na kanalizacijsku i kolektorsku mrežu - kaže Begović. To mogu učiniti u prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, a potrebna im je građevinska dozvola, kopija katastarskog plana, vlasnički list, OIB vlasnika i taksene markice u vrijednosti od 70 kuna.

U Općini Cerna pripremljen je i najuspješniji projekt za navodnjavanje na području Republike Hrvatske koji se financira u 100-postotonom iznosu iz europskih i javnih sredstava, vrijedan 35 milijuna kuna. Riječ je o sustavu navodnjavanja Blato Cerna, površine 500 hektara. Ovaj projekt će, prema riječima županijskog pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Andrije Matića, značajno utjecati na razvoj ceranskog kraja, ne samo na promjenu kulture sjetve već se očekuje i veća radna aktivnost i veći dohodak seljačkog gospodarstva. (Glas Slavonije)

Cerna, kanalizacija, EU fondovi