Lovinac nastavlja s ulaganjem u obrazovanje

Općina Lovinac subvencionira školarce i djecu vrtićke dobi

Izvor: Općina Lovinac

U utorak 30. kolovoza održana je 28. po redu sjednica općinskog vijeća općine Lovinac. Pred predstavničkim tijelom mještana općine Lovinac našle su se točke vezane uz školarce i djecu vrtićke dobi. Vijeće je, kao i svake godine, raspravilo o pomoći učenicima, srednjoškolcima, studentima i djeci vrtićke dobi. Donešena je odluka o sufinanciranju prijevoza redovitih učenika srednjih škola s područja općine Lovinac u razdoblju od rujna do prosinca 2016. godine. Subvencija se odnosi na preostali iznos cijene karte koji će se utvrditi ugovorom između Općine Lovinac i prijevoznika, a koji nije pokriven subvencijom nadležnog Ministarstva.  Također, donešena je i odluka o sufinanciranju prijevoza učenika s područja općine Lovinac koji osnovnu školu pohađaju u općini Gračac za razdoblje od rujna 2016. do lipnja 2017. godine. Sufinancira se iznos 50% od cijene mjesečne karte lokalnog prijevoznika. Pravo na ovaj popust imaju učenici koji prebivaju na području općine Lovinac i upisali su osnovnu školu u Gračacu. Zbog visokih troškova školovanja vijeće je donijelo odluku o dodjeli pomoći pri plaćanju troškova školovanja učenicima sa područja općine Lovinac koji pohađaju srednje škole izvan grada Gospića i učenicima korisnicima smještaja đačkih domova za školsku godinu 2016. /2017. Pomoć učenicima srednjih škola iznosi 300.00 kuna po učeniku,  a pravo prijave imaju svi srednjoškolci s prebivalištem na području općine Lovinac najmanje posljednjih godinu dana.

Za najstarije školarce donešena je  odluka o sufinanciranju školovanja redovitih i izvanrednih studenata s područja Općine Lovinac u iznosu od 500.00kn, 700.00kn i 1000.00 kuna mjesečno po studentu. Iznos ovisi o socijalnom statusu, statusu upisa studija, odnosno uspjehu za akademsku godinu 2016./2017.

Općina Lovinac brine i za svoje najmlađe te je tako na ovoj sjednici vijeća donešena odluka o subvenciji dijela troškova dječjeg vrtića djeci s područja općine Lovinac koja  pohađaju dječji vrtić Baltazar u Gračacu, a troškovi će se isplaćivati prema ugovoru između općine Lovinac i dječjeg vrtića Baltazar, u iznosu 600kn po djetetu mjesečno. U općini Lovinac za svako novorođenče dodijeljuje se 3.000,00 kuna što i više nego razveseli roditelje koji imaju znatne troškove nakon rođenja djeteta. U jednoj obitelji ove godine rodilo se sedmo dijete. Stoga je općinsko vijeće donijelo odluku o dodjeli posebne pomoći u iznosu od 7.000 kn za sedmo dijete. Osim toga, načelnik općine Lovinac, gospodin Račić donio je odluku o subvenciji dijela troškova udžbenika osnovne škole, te će tako, ove godine, svaki učenik dobiti 400,00 kuna subvencije za udžbenike.

Pred vijećem se našao i prijedlog odluke o o osnivanju ustanove „Kulturno informativni centar Lovinac“ čija bi se djelatnost odnosila na organizaciju, razvijanje i unaprijeđivanje svih oblika kulturnog i umjetničkog stvaralaštva; zadovoljavanje svih oblika zabavnih, kulturnih, umjetničkih i općedruštvenih potreba općine; izdavačku djelatnost; promidžbu (reklama i propaganda); umjetničko i književno stvaralaštvo i reproduktivno izvođenje; proizvodnju i trgovinu na malo umjetninama, suvenirima, knjigama, rukotvorinama i sličnim predmetima. Ovaj prijedlog odluke i sama odluka će oživjeti novoobnovljeni Dom kulture Lovinac koji već odiše kulturom, edukacijom i sportom, ali uz osnivanje Kultuno informativnog centra i sve djelatnosti koje mu pripadaju napokon će, u pravom smislu, postati centar okupljanja u zajednici.

(Izvor: Općina Lovinac)

Lovinac