Toplana na biomasu

Projekt općine Pokupsko ušao u finale prestižnog europskog natjecanja

Izvor: Regea

Projekt toplane na biomasu Općine Pokupsko ušao je u finale za dodjelu prestižne EUSEW nagrade koja se dodjeljuje za istaknute projekte na području održive energije. Projekt je proveden od strane Općine Pokupsko i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske te predstavlja prvi projekt ovakvog tipa u Hrvatskoj s kojim ponosno kročimo uz bok najboljima u Europi.

EUSEW nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada s područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koja se dodjeljuje na godišnjoj razini i kao jedan od posebno istaknutih događanja tijekom trajanja Europskog tjedna održive energije. Ove godine Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) zajedno s Općom upravom za energiju Europske komisije, 14. lipnja 2016. godine u Charlemagne zgradi Europske komisije u Bruxellesu, organizirat će svečanu dodjelu nagrada, kojom će se ujedno obilježiti i 10-ta obljetnica dodjele ove prestižne nagrade.

Od 200 prijavljenih projekata u konačnom izboru za nagradu našlo se 9 finalista, a među njima i naša općina Pokupsko. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije – potrošači, javni sektor i poduzeća dok će jedan od 9 finalista osvojiti i nagradu građana kao rezultat javnog glasanja putem službene internetske stranice Europskog tjedna održive energije.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se priključe glasovanju i daju svoj glas entuzijastima iz općine Pokupsko - ovo je glas ne samo za Općinu Pokupsko, nego i za cijelu Hrvatsku!

Glasovati možete putem linka: http://eusew.eu/awards-public-vote

Toplana na biomasu u Općini Pokupsko prva je toplana ovakvog tipa u Hrvatskoj, a s radom je započela krajem 2015. godine.

Izgradnja toplane financirana je bespovratnim sredstvima koja je općina Pokupsko ostvarila putem pretpristupnog programa IPARD mjera 301, na koji je Republika Hrvatska imala pravo prije stupanja u punopravno članstvo Europske unije, a također i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupni troškovi izgradnje za dio koji je financiran putem IPARD programa iznosili su oko 6,2 mil kn (bez PDV-a, jer su projekti iz IPARD programa oslobođeni PDV-a), a tvrtka koja je izvodila radove odabrana je putem javne nabave. Osim ovih troškova, tu su i dodatni troškovi za ugradnju toplinskih podstanica u iznosu oko 2,6 mil kn (s PDV-om) za što je predviđeno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Potrebno je istaknuti kako je toplana na biomasu u Pokupskom jedina koja je uspjela ostvariti financiranje putem IPARD pretpristupnog programa, iako je u Operativnom programu za IPARD bilo predviđeno financiranje ukupno 12 takvih toplana u Hrvatskoj. Toplana je namijenjena za grijanje svih javnih zgrada i domaćinstava u općinskom središtu.