Decentralizacija države je pravi put kojim moramo krenuti

Općina Raša kao primjer jedinstva različitih političkih opcija

Izvor: Općina Raša

U povodu Dana Općine Raša u petak 4. studenog, u općinskoj vijećnici održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, uz nazočnost vijećnika, gostiju i uzvanika. Dan Općine slavi se u spomen na  4. studeni 1937., datum inauguracije "najmlađeg grada u Istri". Predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila u prigodnom govoru naglasio je da Raša spada u one rijetke jedinice lokalne samouprave u kojima se važne odluke donose najvećim dijelom jednoglasno.

"Primjer smo jedinstva različitih opcija, primjer kako bi lokalnim vijećnicima konstruktivnost, s ciljem razvoja njihove sredine, trebala biti važnija od političkih boja, kako zajedničkim snagama možemo osigurati kvalitetniji život svim našim građanima, od najmlađih do najstarijih", rekao je.

Načelnica Općine, Glorija Paliska Bolterstein, u godišnjem pregledu aktivnosti, napomenula je kako živimo u vremenu kada se do onih velikih ciljeva u lokalnoj samoupravi može samo sinergijom i zajedništvom. -Želim reći da ta sinergija na primjeru naše Općine i Istarske županije,  ima konkretne rezultate i ulaganja na dobrobit naših mještana- rekla je u raška načelnica.

Paliska Bolterstein, je izrazila svoje zadovoljstvo što je Vijeće donosilo realne proračune Općine koji prvenstveno čuvaju socijalnu sigurnost žitelja , a istodobno osiguravaju sredstva za rad na kontinuitetu projekata važnih za razvoj općine, te kako se redovno podmiruju sve  obaveze te kako općina nije kreditno zadužena.

-Jedna od prvih odluka na početku mandata bila je osigurati uvjete za boravak u vrtiću naših najmlađih. Tako  smo uredili i opremili prostor za otvaranje prve jasličke skupine u dječjem vrtiću u Raši, čime smo riješili jedan od krucijalnih društvenih problema u našoj Općini. Nedavno, prije tri tjedna, učinili smo i novi korak naprijed, opremili smo te otvorili još jednu vrtićku skupinu u Raši. To nas čini ponosnima zbog činjenice da smo osigurali uvjete za boravak sve naše djece vrtićke i jasličke dobi, čime roditeljima znatno olakšavamo odgoj njihovih mališana. Uz to, obnovljena je fasada zgrade vrtića, a prethodno i krov. Najznačajniji i svakako kapitalni projekt koji je obilježio ovaj mandat jest davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini 2015. Godine- istaknula je Paliska Bolterstein.

Obznanila je i kako su započete aktivnosti ulaganja u održavanje zgrada i drugih objekata s ciljem unapređenja stanovanja mještana, kao i ulaganje u poslovne prostore, pa je tako obnovljena zgrada na Mostu Raši, što spada u kapitalnu investiciju.

Učinjena su i velika, višemilijunska ulaganja u raško priobalje, uređene su plaže, šetnice i parkirališta u Trgetu, Koromačnu, Ravnima i Sv. Marini.

Konkretno, u Raši imamo povelik popis zapuštenih prostora u vlasništvu države koje želimo staviti u funkciju, no moram reći, kako to ide jako sporo i teško. Mogu vam reći da je prilično nevjerojatna situacija kada potencijalnim investitorima morate objašnjavati kako stoje stvari i što sve treba učiniti da bi se nekretnina stavila u funkciju. Tu je decentralizacija države, sigurno jedan od modela rješenja za poticanje gospodarstva i za brži izlazak iz krize. To je put kojim  trebamo krenuti, čim prije- zaključno je rekla raška načelnica.

(Izvor:5portal.hr)

Raša