Općina Vir donirala 300 tisuća kuna zadarskoj bolnici

Zadarska Opća bolnica u 2017. godinu ušla je s 300 tisuća kuna vrijednom novom opremom koju je Općina Vir donirala za potrebe više bolničkih odjela: Službe za ginekologiju i porodništvo, Odjela za pedijatriju, Odjela za kardiologiju i Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu. Služba za ginekologiju i porodništvo ili opstetriciju dobila je oko 185 tisuća kuna s kojima je nabavljena aparatura za operacijski blok odjela, kao i uređaj za lasersko odstranjivanje mioma te kirurški pribor. Pedijatrija je od 2017. godine bogatija za novi EKG uređaj i ležaj za prijevoz malih pacijenata s dva infuzomata ukupne vrijednosti oko 50 tisuća kuna, dok je za potrebe Odjela za kardiologiju kupljena 43 tisuće kuna vrijedna oprema za njihov kardiološki laboratorij koja će, kazano je, za dan-dva biti u sustavu rada. Virani su za Odjel za patologiju prema njihovim potrebama izdvojili 17 tisuća kuna vrijednu donaciju medicinskog materijala za svakodnevni rad.
Simbolički ček zamjeniku ravnatelja dr. Ediju Karucu uručio je u ime Općine Vir viši stručni savjetnik u Uredu načelnika Antonio Vučetić:

„Stav je Općine Vir, a vjerujem i drugih jedinica lokalne samouprave, kako moramo u što većoj mjeri pomagati ustanove javnog zdravstva u Zadarskoj županiji. Suradnja s Općom bolnicom Zadar od iznimnog je značaja za našu lokalnu zajednicu jer pacijenti iz cijele Zadarske županije, pa tako i s otoka Vira, ovise o kvaliteti njezine usluge. Zato će Općina Vir uvijek donirati potrebna sredstva za unaprjeđenje kvalitete rada Opće bolnice Zadar kao središnje zdravstvene ustanove naše županije. Konzultirali smo se s Općom bolnicom u Zadru oko njihovih potreba, a ova donacija rezultat je te suradnje“, kazao je Vučetić ispričavši načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića koji zbog viroze nije osobno mogao predati simbolički ček s preciznim iznosom od 299.354,72 kuna.

„Ovo je za našu bolnicu lijepa vijest. Zahvalni smo Općini Vir zbog donacije i zaista smo sretni, jer smo dobili vrijednu opremu. U današnjem vremenu moderne medicine svi uređaji stariji od pet godina već se smatraju zastarjelom aparaturom koju treba obnavljati ili neprekidno servisirati. Mi nismo otok, mi smo dio ove zajednice i svi koji nam žele pomoći zaista su dobrodošli“, istaknuo je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar uz opasku kako su svi aparati, osim opreme namijenjene Kardiologiji, već u funkciji.

Uz Vučetića i Karuca, današnjem javnom predstavljanju ove velikodušne i vrijedne donacije kojom će se koristiti svi stanovnici Zadarske županije, svjedočili su dr. Branko Dukić, dr. Dražen Zekanović i dr. Jasmina Friganović Huljev kao šefovi doniranih odjela te Katarina Radović i Matea Buškulić iz Općine Vir i virskog općinskog poduzeća „Vir turizam“.

OPĆINA VIR POMAŽE SVIM MEDICINSKIM USTANOVAMA I UDRUGAMA
Donacija od 300 tisuća kuna Općoj bolnici u Zadru nije prva, a ni posljednja koja je od strane Općine Vir upućena za potrebe javnih zdravstvenih ustanova. Još od 2012. godine Općina Vir financijski osigurava dodatna sredstva za dežurstva liječničkih timova na Viru puna 24 sata tijekom četiri mjeseca ljetne sezone kako bi svim turistima i posjetiteljima otoka osigurala pravovremenu i stručnu medicinsku pomoć, a u tu je svrhu dosad izdvojeno nešto više od 1,65 milijuna kuna. Iste godine u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave Zadarske županije, Općina Vir donirala je 35 tisuća kuna za nabavku ultrazvučnog uređaja za Odjel pedijatrije, dok je prije pet godina sudjelovala i u prikupljanju potrebnih sredstava za nabavu pokretnog mamografa u okviru projekta zadarskog Zavoda za javno zdravstvo „Pokretni mamograf u ranom otkrivanju raka dojke“.

Donacije su išle i prema raznim udrugama: Hrvatska udruga leukemija i limfomi, Liga protiv raka Zadar i Europa Donna Zadar – kao doprinos razvoju onkološke zaštite na području Zadarske županije. Vrijedi, također, istaknuti kako Općina Vir u cijelosti financijski pokriva rad Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi „Vir“. U svojoj osnovnoj djelatnosti virska udruga je jedna od najaktivnijih u Zadarskoj županiji, a sudjeluje i na brojnim drugim akcijama pomoći svim potrebitima. (Općina Vir)