Općine Medulin, Šolta, Podstrana i Kanfanar najprivlačnije su općine za život

Podaci DZS-a o migraciji stanovništva pokazuju da su općine na moru najpoželjnije mjesto za život. Vodeće su općine iz Istarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Zadarske županije. Većina njih nudi niz pogodnosti za obitelji, od naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje vrtića, radnih bilježnica za školarce do stipendija i besplatnih prijevoza u gradove. Stoga se mnoge i same nazivaju da su općine po mjeri mladih obitelji. 

Našim ulaskom u EU, iselilo se je oko 200.000 ljudi, a upravo su manja nerazvijena mjesta najviše opustošena. Ipak, osim u inozemstvo, mnogo je i onih koji su se iz primjerice Slavonije odlučili preseliti u morske gradove ili općine. Ali je i velik broj stranaca koji su odlučili preseliti boravak uz našu obalu.

Prema podacima DZS-a, u razdoblju od 2011. do 2018. u Općini Podstrana, gledaju li se apsolutne brojke,  došlo je 2052 više stanovnika nego što je iseljeno iz te Općine. U istom razdoblju najviše je useljenih iz inozemstva bilo u Općini Medulin, 280. Gleda li se saldo migracija u odnosu na ukupan broj stanovnika, vodeća je Općina Šolta sa 38,65 posto, a također je vodeća i gleda li se saldo inozemnih migracija u odnosu na broj stanovnika.

Prema saldu ukupnih migracija, a prema podacima za lanjsku godinu, vodeća je bila Općina Medulin sa 191 više doseljenih stanovnika u odnosu na iseljene, a vodeća je i gleda li se inozemni migracijski saldo, odnosno više useljenih iz inozemstva u odnosu na one koji su otišli izvan zemlje.  U odnosu na broj stanovnika ukupni saldo migracija najveći je lani sa 4,15 posto bio u Kanfanaru, a također prvi i gleda li se saldo migracija s inozemstvom.

Šolta: Već za prvo novorođeno dijete 6.000 kuna, a za peto 50.000, grade se i POS stanovi

Šolta je vodeća po saldu migracija u razdoblju od 2011. do 2018. godine u odnosu na broj stanovnika, ali i po saldu migracija s inozemstvom.

'Šolta je otok blizu Splita i dobro povezan s kopnom. Zimi, kada su linije najrjeđe, postoji 6 polazaka i 6 dolazaka na otok, prilagođenih školarcima, studentima i radnicima. Srednja škola i fakultet su u Splitu, ali svi šoltanski školarci i studenti putuju i imaju besplatan prijevoz na moru i kopnu. Općina Šolta dodjeljuje stipendije za đake i studente, osigurava besplatno radne bilježnice i ostali materijal koji nije financiran iz drugih proračuna, sufinancira ekskurzije te sufinancira putni trošak u pomorskom prijevozu roditeljima kada su u pratnji djeci za odlazak u Split na slobodne aktivnosti kojih nema na otoku. Sufinancira i prijevoz stanovništvu koje putuje na posao u Split, a kojima poslodavci ne priznaju putni trošak.
Korištenje sportske dvorane je besplatno za sve aktivnosti.

Općina Šolta podupire i sufinancira rad udruga, kojih je veliki broj na otoku, a posebno onih čija je aktivnost usmjerena na djecu i mlade.

Dječji vrtić i jaslice rade 10 sati. Puna cijena vrtića je 600 kuna, a jaslica 670 kuna. Međutim Općina sufinancira boravak, za prvo dijete u iznosu od 150 kuna, za drugo dijete u iznosu od 300 kuna, za treće dijete u iznosu od 450 kuna.

Općina Šolta daje i izdašne naknade za novorođenu djecu i to 6.000 kuna za prvo dijete, za drugo 12.000 kuna, treće 20.000, četvrto 35.000 kuna, a za peto i svako sljedeće dijete 50.000 kn.

Radi se na izgradnji zgrade POS-a sa 14 ili više stanova za mlade obitelji.

Najveći razvoj vidi se u nautičkom turizmu koji traje do sedam mjeseci u godini.
Turistička sezona se produljila, a broj radnih mjesta koja se traže u ugostiteljstvu ne može pokriti samo domaće stanovništvo.

Pokrenula se i poljoprivreda i građevinarstvo. Onima koji se žele baviti maslinarstvom i ekološkom proizvodnjom maslinovog ulja utrt je put osvajanjem zlatnih medalja na svjetskom tržištu, a time i postizanje zavidne cijene ekološki čistog ekstra djevičanskog šoltanskog maslinovog ulja. Ujedno postoji dobra zdravstvena i socijalna zaštita', kaže načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

Podstrana: 4 milijuna kuna iz proračuna za vrtiće, a studentima odobreno 120 stipendija  

Podstrana je po apsolutnim brojkama vodeća domaća općina po migracijskom saldu od 2011. do 2018. godine.

Općina Podstrana najmlađa je općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedna je od rijetkih općina koja je preokrenula model „negativne bilance života“ zahvaljujući brojnim mladim obiteljima koje su odlučile upravo ovdje pronaći svoje mjesto pod Suncem. Sve više djece, iz godine u godinu, doprinosi činjenici da je prosječna starost sve niža, a takva struktura stanovništva na poseban način obvezuje lokalnu vlast da svojim mještanima osiguramo što ugodniji život u Podstrani. Kako bi se mladim obiteljima omogućio što bezbrižniji život, Općina sustavno provodi niz demografskih mjera usmjerenih na rasterećenje obiteljskog budžeta te, na taj način, pomaže mladim obiteljima podnijeti visoke troškove odgoja i obrazovanja  djece. 

Za svako novorođeno dijete u Podstrani roditelji dobivaju poklon od općine u obliku novčane naknade koja za prvorođeno dijete u obitelji iznosi 2.500 kuna, za drugo dijete  3.000 kuna, za treće dijete 4.000 kuna, za četvrto dijete  5.000 kuna, a za svako sljedeće dijete roditelja podnositelja zahtjeva po 1.000 kuna više nego za prethodno.

Također, iz općinskog proračuna sufinancira se sa 900 kn po djetetu trošak boravka djece predškolske dobi u jednom od pet vrtića koliko ih Općina Podstrana trenutno broji, a u kojima je godišnje upisano oko 380 djece uz naglasak na činjenicu da niti jedno dijete vrtićke dobi u Općini  Podstrana ne ostane neupisano. Osim toga, za kupnju Božićnih poklona  osigurano je po 100 kuna po djetetu. Pravo na sufinanciranje ima dijete koje pohađa vrtić u Općini Podstrana te kojemu oba roditelja/staratelja imaju prebivalište na području općine. Godišnje se iz proračuna izdvaja za vrtiće oko 4.000.000 kuna.

Podstrana je jedna od rijetkih općina koja osigurava pomoćnike  djeci s posebnim potrebama u vrtićima, a za koje se na godišnjoj razini, izdvaja oko 500.000 kuna. Kako bi se  maksimalno pomoglo toj djeci i njihovim roditeljima, Općina Podstrana, u suradnji sa vrtićima i stručnim službama, brine da svako dijete sa poteškoćama u razvoju dobije odgovarajuću skrb te u cijelosti snosi trošak potrebnih asistenata sukladno procjenama stručnih službi. Također, Općina Podstrana financira cijenu vrtića u cijelosti djeci čiji je jedan ili oba roditelja/staratelja 100%-tni invalid.

Nadalje, kontinuirano se ulaže u izgradnju i opremanje dječjih igrališta. Trenutno Podstrana broji sedam dječjih igrališta i to u Mutograsu, na Petrićevu, u Grljevcu , dva u Strožancu, uz Poljičku cestu i na Kalinama, a na nekima od njih, uz dječje igralište, izgrađeno je i igralište za mali nogomet i basket, balotaško igralište i prostor za druženje sa pratećim sadržajima. Trenutno smo u postupku otkupa zemljišta za izgradnju još dva ili tri dječja igrališta, uskoro kreće i izgradnja nove škole u Svetom Martinu. U planu je proširenje postojeće školske dvorane u Strožancu, a radi se i na tome da čim prije dobijemo novi sportski centar na Miljevcu.

Općina Podstrana, na početku svake školske godine, pruža pomoć roditeljima kroz sufinanciranje kupnje udžbenika za osnovnoškolce, a zadnjih nekoliko godina financira se u cijelosti nabava udžbenika svim osnovnoškolcima iz Podstrane. Prošle godine se ovaj projekt realizirao u suradnji sa  Splitsko - dalmatinskom županijom, a ove godine sa Ministarstvom obrazovanja na način da je Ministarstvo nabavilo udžbenike, a Općina radne bilježnice kako bi svi osnovci dobili sve potrebno za školu. Također, osnovnoškolcima koji putuju na neke izvanškolske aktivnosti (sport, strani jezik, glazbena škola…) osigurane su besplatne pokazne karte. 

Svake godine, sukladno potrebama i proračunskim mogućnostima, Općina Podstrana  financira i pomoćnike u nastavi u osnovnoj školi za koje škola ne uspije osigurati sredstva preko objavljenih natječaja.

Kupnju udžbenika za srednjoškolce Općina sufinancira iznosom od 1.000 kuna po učeniku, a sufinanciraju se i pokazne karte srednjoškolcima ( 25% od ukupnog iznosa), a sve s ciljem kako bi imali besplatnu pokaznu budući im Ministarstvo sufinancira 75% cijene pokazne karte.

Nadalje, svim studentima s područja Podstrane  koji studiraju u Splitu ili okolici sufinancira se pokazna karta  u visini 50% iznosa. Općina Podstrana, također, dodjeljuje i  stipendije u iznosima od 500 ili 800 kuna mjesečno koje su namijenjene darovitim studentima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji. U kategoriji studentskih stipendija Općine Podstrana dodijeljuju se dvije vrste stipendija: Stipendije prema izvrsnosti studiranja i stipendije prema socijalnom statusu.

Od prošle godine je omogućeno da pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti invalidi, a i posebna kategorija srednjoškolaca. U ovoj godini odobreno je oko 120 stipendija.

- Smatram da su studenti naša najvrjednija investicija i da je svaka uložena kuna u naše studente, ulog u sretniju i prosperitetniju budućnost Podstrane.

Općina Podstrana kontinuirano nastoji unaprjeđivati postojeće i osigurati nove poticajne mjere demografske politike, a i brojne druge mjere kojima se izravno utječe na podizanje razine kvalitete života mještana Podstrane.

Nedvojbeno, ulažući u djecu i mlade, ulaže se u budućnost Podstrane i na taj način se osigurava ostanak novih generacija u ovom prekrasnom  mjestu koje iz dana u dan bilježi sve bolje turističke rezultate što će zasigurno, dugoročno gledano, dovesti i do većeg broja zaposlenih što je nužno kako bi mladi ljudi, nakon studija, mogli ostati živjeti u Podstrani.

Osim poticajnih demografskih mjera, mislim da mlade obitelji u Podstranu privlači i ljepota samog mjesta. Kao malo koja obalna hrvatska destinacija, Podstrana, osim morskih plaža, ima i rijeku i planinu tako da stvarno možemo biti zahvalni što imamo prekrasno prirodno okruženja koje samo treba dodatno oplemeniti na čemu se kontinuirano radi.

Osim toga, mlade obitelji Postranu biraju jer je, još uvijek, mirno mjesto uz more koje nema zagađenja ni tvornica, a od centra Splita udaljena je tek desetak minuta vožnje. Jasno je da, iza postignutog uspjeha, stoji ogroman uloženi trud lokalne uprave – zaključuje načelnik Općine Podstrana Mladen Bartulović.

I kada je riječ o saldu migracija s inozemstvom, kao što smo spomenuli, također su strancima zanimljivije općine na moru.

Općina Kanfanar vodeća je po ukupnom migracijskom saldu, ali i onom s inozemstvom u 2018. godini.

Kanfanar: Zanimljiva za poslovanje i zapošljavanje

Općina Kanfanar zbog brojnih velikih gospodarskih subjekata (TDR, A&R Carton Istra, Kamen Pazin…), ali i brojnih malih poduzetnika koje djeluju na našem području, predstavlja zanimljivu sredinu za rad i zapošljavanje, a time i za život. U prilog tome idu i brojne mjere i aktivna politika Općine naspram svog stanovništva. Općina ima vrlo stimulativan komunalni doprinos te lokalna poreze. Uz jaslice i vrtić u Općini djeluje i osnovna škola. Općina ima cijeli paket mjera kojima skrbi za svoje stanovnike osobito one najmlađe: naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje smještaja djece u predškolskom odgoju, sufinanciranje opremanja svih učenika osnovne škole, sufinanciranje putnih troškova za srednjoškolce u iznosu razlike koji ne pokriva država, aktivnu politiku stipendiranja - komentira načelnik Općine Sandro Jurman.

No, među prvih deset općina po saldu migracija s inozemstvom, uz morske, 'zalutale' su i dvije općine iz Varaždinske županije. U općinu Cestica iz Varaždinske županije uselilo je stranaca, više nego što je ljudi od tamo otišlo u inozemstvo, u razdoblju od 2011. do 2018. godine, što ju je svrstalo u prvih deset ppćina. Dosta se je pisalo o povoljnoj poduzetničkoj klimi u toj općini smještenoj na granici sa Slovenijom, koja ima dvije gospodarske zone i nezaposlenost od svega tri posto. Još jedna općina iz Varaždinske županije našla se je u društvu prvih deset općina prema saldu migracija s inozemstvom u lanjskoj godini. U Bednju je lani više stranaca došlo, nego iz te općine otišlo.

Medulin je vodeća općina u koju su stranci došli i lani, i u razdoblju od 2011. do 2018. godine. Inače je i sama Istarska županija, kao i gradovi unutar nje, vodeći prema migracijskim pokazateljima. (Lidija Kiseljak)