Decentralizacija

Općine traže svoju rudnu rentu

Izvor: općina Molve

Kako javlja Poslovni dnevnik, čelnici 30-etak općina iz Koprivničko-križevačke županije, Virovitičko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije traže od Ministarstva gospodarstva povećanje naknade za eksploataciju ugljikovodika, kolokvijalno znane kao rudna renta koju isplaćuje Ina. Čelnici općina traže povećanje od 10 posto tržišne vrijednosti izvađenog plina te 12 posto izvađene nafte, kao što je to u susjednoj Mađarskoj.

Inicijator zahtjeva je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota. On tvrdi da općine, gradovi i županije na čijem području se crpe ugljikovodici zadnjih nekoliko godina trpe zbog smanjenja naknade. „Samo u mojoj županiji proizvodnja plina je 2008. godine iznosila milijardu, a prošle godine 550.000 prostornih metara. Razlog smanjenju je što MOL ulaže u istraživanje i razvoj u Mađarskoj, ali ne i u Hrvatskoj“ ističe Sobota te dodaje da su županije i općine lani izgubile 17 milijuna kuna zbog manjih prihoda od rudne rente.

Smanjenje prihoda nije zaustavilo ni udvostručenje naknade s 5 na 10 posto iz 2014. godine. Tad je država odredila da će uzeti pola, općinama dati 30 posto, a županijama 20 posto. Sad lokalne jedinice traže da se povećanje od 2 posto slije u njihove blagajne.

Prema riječima Zdravka Ivančana, načelnika općine Molve na čijem teritoriju se proizvodi dvije trećine hrvatskog prirodnog plina, od 2012. godine do danas njegova općina izgubila je oko 25 milijuna kuna prihoda od rudne rente.