Radovi financirani isključivo iz vanjskih izvora

Općini Feričanci 2,1 milijun kuna za saniranje odlagališta

Izvor: Fericanci.net

Kako donosi Glas Slavonije, Načelnik općine Feričanci Antun Glavaš i direktor tvrtke Eurco iz Vinkovaca Hrvoje Merki potpisali su ugovor o sanaciji zatvorenog odlagališta otpada Strmi breg u Feričancima. Ugovoreni radovi bi trebali početi za 15 dana, a završiti u roku od tri mjeseca od uvođenja u posao. Vrijednost radova je 2,1 milijun kuna, od čega je 85 posto sredstava osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode iz Kohezijskog fonda, a preostalih 15 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Odlagalište Strmi breg je ranije zatvoreno i pripada u neusklađeno odlagalište koje ima nepovoljan utjecaj na okoliš. Sanacijom odlagališta zadovoljit će se uvjeti propisani Zakonom o održivom gospodarenju otpadom te će se umanjiti opasnost za zdravlje ljudi, zagađenje voda, zraka i nepovoljni učinak na krajobraz.

- Naše odlagalište smješteno je između naselja Feričanci te Beljevine, koje pripada susjednoj općini Đurđenovac, i s obzirom na geografski smještaj ovaj je zahvat veliki plus. Izuzetno sam sretan da je jedna ozbiljna tvrtka dobila ovaj posao, a to su nam potvrdili i u Fondu za zaštitu okoliša, tako da očekujem da će ugovorni rokovi biti ispoštovani i da će se posao kvalitetno obaviti – izjavio je načelnik Antun Glavaš u povodu potpisivanja ugovora o sanaciji odlagališta otpada. Naglasio je kako mu je drago što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odobrilo projektni prijedlog sanacije odlagališta Strmi breg i što je EU sufinanciranjem pokriti najveći dio troškova.

- Još prije četiri godine Općina Feričanci potpisala je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema kojem je naša obveza bila da osiguramo 700.000 kuna. To nismo bili u stanju preuzeti i prihvatili smo prijedlog Fonda da raskinemo ugovor te da naše odlagalište kandidiramo prema EU fondovima. Uspjeli smo ući na listu Ministarstva zaštite okoliša i osigurati EU sufinanciranje, tako da radovi Općinu neće koštati ni jednu kunu – rekao je Glavaš.