Klasteri za brži i efikasniji razvoj regije

Osnovana udruga Klaster sinergije zdravstvenog i ruralnog turizma Dalmatinske Zagore

Foto: croatiaview.com

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu, u petak 30. rujna 2016. je u prostorijama Doma kulture u Oklaju u Općini Promina, osnovana udruga Klaster sinergije zdravstvenog i ruralnog turizma Dalmatinske Zagore, na čije je čelo jednoglasno izabrana Ljubica Ukić iz Matice d.o.o. – Knin.

Na tragu održanog inicijalnog sastanka za iskazivanje interesa za osnivanje Klastera sinergije zdravstvenog i ruralnog turizma Dalmatinske Zagore od 6. listopada 2015. godine koji se održao u Domu kulture u Oklaju, prepoznata je zainteresiranost dionika za interesno udruživanje i zajednički nastup na tržištima. Klasteri su upravo onaj pokretački faktor bržeg i efikasnijeg razvoja jedne regije. Zadaci Klastera su promicanje sinergijskog razvitka i unapređenja pružanja usluga u zdravstvenom i ruralnom turizmu, poboljšanje i  priprema i stvaranje paketa usluga zdravstvenog i ruralnog turizma koji će korisnicima omogućiti objedinjenu uslugu, promicanje održivog razvoja i aktivnosti vezane za razvoj ruralnih područja, sinergijsko povezivanje nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa nosiocima usluga u zdravstvenom i ruralnom turizmu te razvoj projekata za financiranje iz sredstava EU fondova.

Zajednička suradnja svih dionika i objedinjena ponuda usluga zdravstvenog i ruralnog turizma i domaće proizvodnje rezultirati će pozicioniranjem Dalmatinske Zagore kao destinacije netaknute prirode za očuvanje i poboljšanje zdravlja i kakvoće života, upoznavanje autentičnih sela i gastronomske ponude. Razvojem marketinške prepoznatljivosti, značajnijim apliciranjem projekata na EU fondove i Programe ruralnog razvoja polučiti će multiplikativne učinke u gospodarskom razvoju lokalnih zajednica u ruralnim područjima Dalmatinske Zagore, osuvremenjivanje ponude, otvaranju novih radnih mjesta u tim krajevima te naposljetku sprečavanju iseljavanja u tim područjima i produženje turističke sezone.

Nakon postupka registracije Udruge biti će zakazana Skupština na kojoj će se usvojiti plan rada za sljedeće razdoblje kako bi Udruga u sto kraćem vremenu ojačala i pokazala prednosti klasterskog organiziranja.

Općina Promina