Proslava 490 godina od Sabora u Cetinu

Predstavnici općine Cetingrad u Hrvatskom Saboru

Izvor: Sabor.hr

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u ponedjeljak, 9. svibnja 2016. primio je u Hrvatskome saboru izaslanstvo Općine Cetingrad i Udruge Cetin – 1572., u povodu obilježavanja i proslave 490. obljetnice Hrvatskoga državnog sabora održanoga na Cetinu 1527. godine. 

Predstavnici izaslanstva Općine Cetingrad i Udruge Cetin – 1572. izrazili su želju da u obilježavanju i proslavi 490. obljetnice Hrvatskoga državnog sabora održanoga na Cetinu 1527. godine ključnu ulogu ima Hrvatski sabor na čelu s predsjednikom Sabora, te da predsjednik Hrvatskoga sabora bude pokrovitelj manifestacije.

Izaslanstvo predvođeno ministrom branitelja Tomom Medvedom smatra i nada se da će u skoroj budućnosti, nakon velike obnove, razvalina Cetina vratiti staru slavu djedovine te da će započeti istinski razvoj i sjaj ovoga dijela Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskoga sabora zaključio je da su planovi za ovu manifestaciju doista  ambiciozni i hvalevrijedni, a glavna je bit osmišljavanje i realizacija znanstvenih, kulturnih i drugih djelatnosti koje će pridonijeti tomu da se slavna hrvatska povijest ne zaboravi. Obnavljanje tvrđave Cetin te brojni povjesničari i arheolozi uz žitelje koji ovo silno podupiru jamstvo su da će ovaj projekt sasvim sigurno i uspjeti.

Cetingrad je maleno mjesto u središnjoj Hrvatskoj, udaljeno dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Slunja, a svega nekoliko kilometara od bosanske granice. Naselje svoje ime i slavu povijest duguje 4 km udaljenim ruševinama starog grada Cetina čiju povijesnu ulogu poznaju samo malobrojni poznavaoci srednjevjekovne hrvatske povijesti. Grad Cetin bio je nekada jako utvrđenje opasano sa dvostrukim 18 m visokim obrambenim bedemima opremljenim sa kulama i osmatračnicama. 

Malobrojni dokumenti govore da je Cetin bio dugo vremena kraljevski grad, a potom je bio u vlasti hrvatskih velikana Nelepića, Zrinskih i Frankopana. 

Poslije Mohačke bitke 1526 g. zavladalo je rasulo u tadašnjem Hrvatsko-Ugarskom kraljestvu. Na saboru u gradu Cetinu tada se sastaše hrvatski velikaši i 1.1.1527 god. izabraše Ferdinanda Habsburškog za svojega kralja, a njegovu ženu Anu prozvaše hrvatskom kraljicom. 

Tom je prilikom hrvatski grb prvi put korišten na hrvatskom državnom dokumentu.

Cetingrad, Karlovačka županija