ANALIZA Za razliku od gradova, izbori za župane prošli bez velikih promjena

Tek jedno novo lice među županima, najuspješniji V. Flego

Jedino pravo iznenađenje i spektakularni obrat na izborima je pobjeda Radimira Čačića u Varaždinskoj županiji, a politički najveću težinu ima HDZ-ovo osvajanje Osječko-baranjske županije, što ujedno znači i brisanje HDSSB-a sa političke karte relevantnih regionalnih stranaka

Za razliku od gradova, koji su na ovim lokalnim izborima doživjeli pravi make-over – gotovo svaki drugi je dobio novog gradonačelnika, a čak 18 njih su potpuno nova i nezavisna lica, na županijskoj sceni situacija izbori su prošli bez puno iznenađenja i pravih osvježenja. Tri četvrtine župana, njih 15, osvojilo je još jedan mandat, i to devet u prvom, a šest u drugom krugu. Od sedam novih župana, koliko ih je izabrano na ovim izborima, tek jedan je relativno novo lice - HDZ-ovi Igor Andrović (Virovitičko-podravska županija), dok su ostalih šest već etablirani političari, bivši načelnici, gradonačelnici, dožupani, te jedan bivši župan – varaždinski Radimir Čačić.

Upravo je Čačićeva pobjeda i jedino pravo iznenađenje i spektakularan preokret ovih izbora. Čačić je, naime, u prvom krugu dobio tek 24,48 posto glasova, pa se činilo da će HNS-ov župan Predrag Štromar bez problema osvojiti još jedan mandat. No, u drugom krugu, a mnogi veliki dio zasluga za to pripisuju šefu HNS-a i njegovim najavama koaliranja s HDZ-om, Štromar osvaja tek tri posto glasova više – 43,61 posto, a Čačić raste za gotovo 30 posto i pobjeđuje sa 52,57 posto osvojenih glasova. Karijeru župana Štomar će, čini se pak, zamijeniti onoj u Vladi Andreja Plenkovića, jer je, nakon ostavke Ivana Vrdoljaka, upravo on postao čelna figura HNS-a u pregovorima o koaliciji s HDZ-om te navodni budući potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

Uz ovaj debakl HNS-a u Varaždinskoj županiji, politički najznačajniji rezultat izbora je svakako pobjeda HDZ-a u Osječko-baranjskoj županiji. Njihov načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić uspio je pobijediti Vladimira Šišljagića i tako, nakon deset godina, prekinuo nadmoćnu dominaciju HDSSB-a koji je ostao tek šesta po snazi stranka u županijskoj skupštini.

Osvajanjem Osječko-baranjske županije HDZ je tako jedina stranka koja je, u odnosu na prošle izbore, povećala svoj rezultat pa sada ima 13 županija. Ostale stranke ostale su na istom broju, izuzev HNS-a koji je ostao na tek jednoj, te HDSSB-a koji je na ovim izborima izgubio svoj status relevantne regionalne stranke ostavši bez ijednog grada i županije.

Uz Čačića, još tri politički etablirana lica lokalne politike koji su na ovim izborima već u prvom krugu postali župani su HDZ-ovi Darko Milinović, saborski zastupnik, bivši ministar zdravstva i dožupan Ličko-senjske županije, dosadašnji gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, te zamjenik zadarskog župana u prošlom mandatu Božidar Longin. HDZ-ovu vladavinu u Splitsko-dalmatinskoj županiji u drugom je, pak, krugu potvrdio dojučerašnji gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

Što se tiče ostalih, novih/starih župana, najbolji rezultat ostvario je istarski Valter Flego, pobijedivši u prvom krugu sa 65,61 posto glasova. Flego je tako jedini od svih župana ostvario ovako visoki rezultat, ali i – što mu je zasigurno još značajnije, gotovo 20 posto bolji rezultat nego na prošlim izborima na kojima je u prvom krugu osvojio 47,25 posto, da bi pobijedio tek u drugom sa 55,04 posto osvojenih glasova.

Jedini veći rast od njega ostvario je trećeplasirani po broju glasova, u ovom mandatu jedini HNS-ov međimurski župan Matija Posavec. Za razliku od pobjede sa 58,71 posto glasova u prvom krugu na ovim izborima, na prošlima je morao u drugi jer je u prvome osvojio tek 31,80 posto glasova.

Slična je situacija i kod bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, jedinog nezavisnog na ovim izborima, koji je na prošlim izborima u 1. krugu ostvojio 30,40 posto glasova, a na ovima pobijedio sa 52,05 posto.

Svoju popularnost među biračima od prošlih su izbora nabildali i šibensko-kninski župan Goran Pauk, požeško-slavonski Alojz Tomašević, te krapinsko-zagorski Željko Kolar, koji je ostvario drugi najbolji rezultat na ovim izborima sa osvojenih 58,77 posto glasova. Tu su još i sisačko-moslavački Ivo Žinić i brodsko-posavski Danijel Marušić, dok su nešto lošije rezultate nego na prošlim izborima ostvarili Božo Galić, Nikola Dobroslavić, Stjepan Kožić, Zlatko Komadina i Darko Koren. (gradonačelnik.hr)

Jedino novo lice – Igor Andrović

Novi župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović jedino je doista novo lice među županima. Novo u smislu lokalne politike, jer iza Androvića je, iako je još vrlo mlad (rođen 1980. godine), već ima bogato profesionalno i stručno iskustvo. Diplomirani ekonomist, radio je prvo u privatnom sektoru, nakon čega dolazi u Virovitičko-podravsku županiju. Radio je u Razvojnoj agenciji VIDRA, potom je bio na čelu Poduzetničkog inkubatora VPŽ te naposljetku pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove, a sedam godina je bio i direktor sajma Viroexpo.Uz to, Andrović je odradio staž u Europskom parlamentu, pohađao je dvije političke akademije te boravio na studijskom putovanju u SAD-u u sklopu Akademije za politički razvoj.