Uskoro i prva knjižnica u mjestu

Tkon treću godinu zaredom osvojio 'Zlatnu Mastercard Statuu'

Izvor: Mastercard Brod knjižara – Brod kulture

Turistička zajednica Općine Tkon osvojila je „Zlatnu Mastercard Statuu“ za poseban doprinos kulturnom turizmu. Priznanje je dodijeljeno u sklopu ovogodišnje jubilarne 10. turneje kulturno-turističke manifestacije Mastercard Brod knjižara – Brod kulture 2016. u Tkonu na otoku Pašmanu.

Velika pozlaćena statua pripala je Turističkoj zajednici Tkona u konkurenciji 14 turističkih zajednica jer je nadmašila sve konkurente u programskom dijelu predstavljanja svoje lokalne i autohtone kulture u sklopu projekta „Mastercard Brod knjižare – Brod kulture 2016.“.

Na svečanosti koju su upriličili domaćini Turistička zajednica Tkona i Općina Tkon, uz bogat kulturno-umjetnički program dodijeljena su i posebna priznanja. Drugo mjesto osvojila je TZ Sveti Filip i Jakov, dosadašnji trostruki pobjednik sa Zlatnom statuom u trajnom vlasništvu, dok je trećeplasirana TZ otoka Silbe.

Načelniku Općine Tkon „Zlatnu Mastercard statuu“ uručio je organizator manifestacije Igor Gerenčer, koji je poručio: „Manifestacija Mastercard Brod knjižara – Brod kulture svoju misiju obogaćivanja kulturne i turističke ponude na Jadranu ispunjava upravo u zajedništvu s lokalnim turističkim zajednicama. Tkon je ponovio uspjeh turističkih zajednica Grada Raba i Svetog Filipa i Jakova, koje su također tri puta zaredom osvajale prva mjesta. Zato sad i Tkonu, zasluženo, „Zlatna Mastercard Statua“ odlazi u trajno vlasništvo, na čemu im od srca čestitam. Posebno smo ponosni na to kako je Tkon prihvatio našu inicijativu za popularizaciju knjige i čitanja te smo sretni što smo potakli otvaranje prve knjižnice na otoku Pašmanu u Tkonu. Mastercard Brod knjižara – Brod kulture ovom prilikom donirala je knjige za novu knjižnicu.“

Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet tom je prigodom zahvalio riječima: „Prvi posjet Mastercard Broda knjižare poklopio se s novom općinskom upravom, kojoj je jedno od temeljnih područja rada ono u sferi učenja, čitanja, duha i duhovnosti, posebno među mladima. To je i razlog zašto smo se odlučili na osnivanje područne čitaonice i knjižnice u našem malom mjestu. Stoga smo lako prepoznali i misiju Broda knjižare, tj. misiju širenja čitanja kao izvora znanja i iskustva, misiju koja se savršeno nadovezala na našu želju da knjiga na otoku dobije zasluženo mjesto stalnog boravka. U svakoj posjeti broda mi vidimo više od izloženih knjiga – nama je to svečanost i prema njoj se tako i odnosimo, na zadovoljstvo svih sudionika, posade broda, organizatora i brojnih mještana te posjetitelja Tkona, na veselje malima i velikima, starima i mladima. Vjerujemo da smo ispravno 'pročitali' njeno značenje, ovoj toliko vrijednoj manifestaciji pristupili prije svega s velikim veseljem i punim srcem, a kako kaže Marin Držić ,tko srcem dava, svega sebe dava'.  S ne manje punim srcem i ponosom, mali Tkon primit će priznanje Zlatnu Mastercard Statuu u trajno vlasništvo, koja će ostati ne kao sjećanje na neki događaj, nego prije svega kao trajan podsjetnik na knjigu, taj nezamjenjivi izvor znanja, duha, tako potrebnog i neophodnog suputnika u svačijem životu.   

„Uz Mastercard Brod knjižaru smo od samog početka, već desetu godinu zaredom. Svaki se put iznova veselimo suradnji s organizatorima, ali i brojnim književnicima te glumcima, a tako je bilo i ove jubilarne sezone. U Mastercardu nam je iznimno važan i turistički aspekt ove manifestacije te se radujemo što je Turistička zajednica Tkona ponovno pobijedila – kao najbolji domaćin koji je u svoju turističku ponudu sjajno uključio lokalnu kulturu, povijest i običaje. Vijest o otvaranju knjižnice u Tkonu samo je potvrda kako je Mastercard Brod knjižara puno više od ljetne manifestacije jer uistinu pomaže u promicanju pisane riječi“, poručila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Tkon