Osnaživanje hrvatskih općina

U općini Jasenice održana besplatna edukacija o EU fondovima

U četvrtak 21.lipnja u prelijepoj zgradi općine Jasenice održana je besplatna edukacija o EU fondovima koju je svojim uvodnim izlaganjem otvorio domaćin, načelnik Općine Jasenice te predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj, gospodin Martin Baričević. 

Baričević je u svojoj uvodnoj riječi istaknuo važnost pronalaska alternativnih modela financiranja, prvenstveno kroz europske fondove, jer je to jedna od najbitnijih razvojnih poluga za hrvatske općine. Isto tako, najavio je kako će se zalagati da se ovakve besplatne edukacije održe, kroz platformu Udruge općina, i u drugim hrvatskim županijama - kako svi osvijestili važnost projektnog razmišljanja i financiranja. Izrekao je svoju jasnu preporuku svim općinama članicama Udruge da stave veći fokus na europske fondove te da ulože više napora u komuniciranje pozitivnih primjera pa i kroz suradnju s platformom načelnik.hr    

Samu edukaciju održao Simon Ferjuc, direktor tvrtke TETIDA d.o.o. iz Varaždina te konzultant s dugotrajnim i bogatim iskustvom rada s europskim i drugim fondovima.

Ferjuc profesionalno surađuje s Udrugom općina te je prisutnima prvo predstavio anketu koja je provedena među članovima udruge, a odnosi se na dosadašnja iskustva općinskih zaposlenika s EU fondovima te percepciju njihove važnosti. U drugom dijelu edukacije, predstavljeni su modeli za financiranje različitih vrsta projekata – od EGP financijskog mehanizma, Norveškog financijskog mehanizma, ELENE, Life programa te brojnih drugih. Bilo je također riječi o financiranjima izgradnje reciklažnih dvorišta, razvoju poslovne infrastrukture, energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora te pripremi i provedbi integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

U drugoj dijelu radionice prisutnima se predstavio komunikacijski stručnjak Zdravko Ivić koji ih je upoznao s projektom načelnik.hr – ekstenzijom uspješnog projekta gradonačelnik.hr. Ivić je istaknuo važnost komuniciranja europskih i drugih projekata te predstavio i rezultate dvaju istraživanja o online navikama i ponašanju hrvatskih građana.

Edukaciju je kratkim obraćanjem zatvorio njezin domaćin, Martin Baričević koji je na primjeru vlastite općine pokazao kako na razini lokalne samouprave postoji puno pozitive koju treba više komunicirati. Riječ je, naime, o općini koja je teško stradala u Domovinskom ratu te bila pod okupacijom, a danas je među najrazvijenim u Hrvatskom, s brojnim politikama i mjerama koji je ističu i na razini cijele zemlje. Naime, za svako treće novorođeno dijete u obiteljima općina dijeli čak 35.000 kuna, a na području Jasenica nalazi se i veliki vjetropark.

Baričević je sve pozvao da upijaju i šire stečeno znanje te da budu hrabri. Samo tako će, uz još malo optimizma, naša zemlja ponovno postati mjesto u koje će se ljudi vraćati, a ne iseljavati, zaključio je Baričević.

Načelnik.hr