50 novih radnih mjesta

U općini Jasenovac otvoren pogon za proizvodnju brodica

Izvor: općina Jasenovac

Obiteljska tvrtka koju vodi Mirzet Rešić posluje 22 godine, uz dosadašnje pogone u Svetoj Nedjelji za proizvodnju nautičkog programa pod nazivom „Nautika“, u proizvodnom pogonu u Jasenovcu razvijati će nove modele brodica primjenjujući najnovije tehnologije. 

Suvremena tehnologija laminiranja omogućit će povećanje kapaciteta proizvodnje te potaknuti izvoz modela brodica, kao i zapošljavanje novih radnika na području od posebne državne skrbi.

Novi pogon za laminiranje poliestera površine 1250 metara četvornih otvoren je u industrijskoj zoni, a radi se o projektu vrijednom 10 milijuna kuna za koji je od HABOR-a dobiveno 3,5 milijuna kuna kredita, a sa 4,5 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima iz Fonda za regionalni razvoj Europske unije. Prema riječima direktora Gorana Rešića, objekt je u potpunosti energetski neovisan i opremljen solarnom elektranom. 

Predviđeno je zapošljavanje pedesetak radnika – do kraja godine 30, a kako kaže direktor, kapacitet proizvodnje ovisi od vrste plovila. Proizvoditi će se 70 plovila dužine 5 do 12 metara i sva su namijenjena izvozu, a prvi kontingent koji će izaći iz trake za proizvodnju namijenjen je zahtjevnom tržištu u Norveškoj.

Put do ove zone nije bio lagan, od darovanja 20 hektara državnog zemljišta i donošenja prostornog plana Općine Jasenovac pa do pete po redu tvrtke koja posluje u Poljoprivredno – industrijskoj zoni, prošlo je deset godina. Svaki od pogona važan nam je za zapošljavanje domaćih ljudi i njihov ostanak na ruralnom području, rekla je Marija Mačković, općinska načelnica.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako se ovakve investicije uklapaju u smjernice razvoja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i turizma Sisačko-moslavačke županije, a Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, koji je i otvorio pogon, istaknuo je kako ministarstvu namjera poticati i nadalje ovakve greenfield investicije.

Uskoro slijedi montiranje proizvodnih elemenata, a obitelj Rešić za svečano otvorenje pokazala je i najnovije plovilo Nautika 690 k, nedavno prikazano na Sajmu plovila, a čija će proizvodnja biti u novoj hali.

Sisačko-moslavačka