Mještani Općine Voćina nezadovoljni kvalitetom vode

Uz novo filtersko postrojenje do pitke vode

Izvor: Vpz.hr

Kako piše Glas Slavonije prije godinu dana mještani Voćina nezadovoljni kvalitetom vode pokrenuli su peticiju protiv plaćanja računa za vodu pod nazivom “Želimo pitku vodu”. Prilikom jačih kiša dolazilo je do zamućenja vode. Vlasnik vodovoda je Općina, a isporučitelj vode od 2012. godine slatinska tvrtka Komrad. U vrijeme potpisivanja peticije čelnici Općine i Komrada su zatražili mišljenje struke i dobili odgovor da je voda vrhunske kvalitete, ali da grube čestice treba riješiti filtriranjem.

– Pristupili smo istražnim radnjama u koje su uključeni Komrad, Općina Voćin, Hrvatske vode, Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu i tvrtke koje se bave takvom problematikom - kaže načelnik Općine Predrag Filić.

– Budući da je analizama utvrđeno da je voda kemijski kvalitetna, a do pojave zamućenja dolazi zbog čestica zemlje, razmišljali smo o novoj bušotini ili drugim zahvatima da riješimo problem. Prihvatili smo prijedlog stručnjaka koji su tvrdili da je šteta takvu vodu ne koristiti budući da je ispravna, nego je potrebno sagraditi filtersko postrojenje koje će smanjiti količinu čestica zemlje - navodi Filić.

Općina i Komrad su krenuli u projektiranje i pribavljanje potrebnih dozvola, uredili financiranje s Hrvatskim vodama i počeli gradnju. Najpovoljnija na natječaju je bila slovenska tvrtka Esotech, koja s kooperantima obavlja zemljane radove na vodocrpilištu Sobunar, a riječ je o gradnji objekta površine 120 četvornih metara. Prema mišljenju stručnjaka, uzrok zamućivanja su bila česta kišna razdoblja i ispiranja korita potoka Jovanovice te loša filtracija.

– Kratko zamućenje imali smo prije dvadesetak dana, ali sada nema tih pojava unatoč kiši. U novom filterskom postrojenju fizički će se grube čestice izdvajati iz pitke vode, bez ikakve dodatne kemijske obrade, uz kloriranje kao do sada - pojasnio je načelnik Općine Filić.

Općina Voćin