Ulaganja u infrastrukturu i očuvanje tradicije

Odlični rezultati općine Pićan u protekloj godini

Izvor: Općina Pićan

Svečanom sjednicom općinskog Vijeća u Pićnu je proslavljen Dan općine, koji se slavi u povodu blagdana Sv. Roka. Ovom svečanom prigodom općinski načelnik Ivan Franković u nazočnosti vijećnika, velikog broja uzvanika i gostiju, među kojima je bio i Tulio Demetlika labinski gradonačelnik i izaslanik istarskog župana Valtera Flega, podsjetio je na rezultate ostvarene u proteklih godinu dana. Neposredno nakon lanjske Rokove u Pićnu je otvoren novi dječji vrtić, a u međuvremenu je javna rasvjeta postavljena u četiri sela na području Tupljaka i od mosta Pićan do lovačkog doma u Kukurinima.

Uz to povećan je i broj svjetiljki javne rasvjete u Bolobanima, a uskoro će, najavio je Franković, započeti gradnja malonogometnog igrališta u Kukurinima. Nakon dugotrajnog i mukotrpnog procesa, nastavio je Frankoivć, uspjeli smo riješiti imovinsko pravne odnose na trasi vodovoda Kukurini-Pinezići dugoj 3,5 kilometara, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodovodni ogranak Rimanići-Medigi-Tominčići-Maršani-Stanišići, a do konca godine u planu je izgradnja ogranka Jurani-Starigrad. U suradnji s Hrvatskim vodama saniran je most u Švićima, a sa Županijskom upravom za ceste dio prometnice Tupljak-Oršanići. Ostatak će se obnoviti početkom iduće godine. U pripremi je natječaj za izgradnju mrtvačnice u Pićnu, izvijestio je Franković, a u suradnji s biskupijom Porečkom i pulskom sufinancirana je nabava klupa u crkvama u Svetoj Katarini i Krbunama gdje je općina participirala i u obnovi pročelja.

Franković je istako dobru suradnju s HEP-Termoelektranom Plomin i Elektroistrom zahvalivši im na podržavanju projekata u Pićnu i na Pićanštini. Spomenuvši brojne manifestacije posebno je istakao netom završeni 11. Legendfest koji je okupio mnoštvo posjetitelja i na kojem je uz ostale nastupili INK iz Pule s predstavom „Vampirska kronika Jure Grando“ i jedna od najznačajnijih hrvatskih etno skupina „Kries“. Zahvalio je potom i svim udrugama koje djeluju na Pićanštini s kojima općina dobro surađuje, a posebno udruzi „Trnoplesari“ na donaciji opreme za igralište u pićanskom vrtiću. Izvijestio je kako je Općina kupila zgradu u starogradskoj jezgri u kojoj će urediti Legend kuću.

Općina Pićan posebnu pozornost posvećuje mladima, stoga redovito sufinancira boravak djece u jaslicama i u vrtiću, produženi boravak i marendu za osnovce, a već nekoliko godina stipendira sve studente. Načelnik Franković posebno je, ističe, ponosan na odluku općinskog vijeća kojom su povećane naknade za novorođenčad. I to tri tisuće kuna za prvo dijete, sedam tisuća kuna za drugo,10 tisuća kuna za treće, te po dvije tisuće kuna više za svako slijedeće dijete. Na kraju je zahvalio svim suradnicima, uvjeren da će svi zajedno ustrajati na boljitku i razvitku općine Pićan.

(Izvor: 5Portal.hr)

Općina Pićan