Vir: 336 tisuća kuna za božićnice umirovljenicima, siromašnima i nezaposlenima

Isplatom 500 kuna materijalne potpore ili popularne božićnice umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, Općina Vir izvršila je obećanje dano prije tri mjeseca kada je najavljeno kako će dotadašnjih 400 kuna materijalne potpore biti stalno uvećano za 100 kuna, odnosno okruglih tisuću kuna za uskrsnicu i božićnicu. Prijavljenih je također bilo nikad više – njih 749 podnijelo je zahtjev – ali je zbog privremenih nepodmirenih računa ili nepotpune dokumentacije zahtjeva isplaćeno 673 božićnica u ukupnom iznosu od 336,500 kuna.

Umirovljenike, nezaposlene, osobe starije od 65 godina i korisnike Centra za socijalnu skrb pozdravio je u ime Općine Vir Antonio Vučetić, viši stručni suradnik u Uredu načelnika.

„Pozdravljam vas u ime Općine Vir, načelnika Kristijana Kapovića i u vlastito ime sa željom da sljedeću 2017. godinu provedete u dobrom zdravlju i obiteljskom krugu“, kazao je Vučetić. Svečanost potpisivanja i predaje rješenja održana je 27. prosinca u prepunoj vijećnici Općine Vir, a isplata božićnica za većinu od preostalih 76 korisnika ove općinske potpore koji su podnijeli zahtjev, ali nisu uspjeli kompletirati dokumentaciju, održat će se naknadno po rješenju zahtjeva.

„Na Vir sam došla iz zdravstvenih razloga prije 16 godina i nisam pogriješila. Imala sam problema s disanjem, ali više nemam. Naravno, nije samo to razlog mog zadovoljstva, već i činjenica kako svake godine dva puta suprug Haljit i ja dobijemo potpore od Općine Vir. Napuni se blagdanski stol, a ujedno i popravi financijska situacija“, kaže 72-godišnja umirovljenica Katarina Bajramalji koja je u virsko naselje Žitna preselila iz rodnog Legrada kod Koprivnice. Nešto je drukčija životna priča godinu dana starijeg umirovljenika Ilije Klarića iz okolice Brčkog koji je cijeli radni vijek proveo u njemačkom „Mercedesu“, ali su umirovljenički dani isti.

„Na Viru sam se skrasio. Otišao sam kao mlad u Njemačku, a kako je u međuvremenu počeo rat nisam se imao gdje vratiti. U to vrijeme bilo je prilično teško doći do Brčkog, pa sam kupio plac na Viru i polako počeo raditi kuću. Bilo je to prije 20 godina i sada ne mogu zamisliti život izvan Vira, jer da mi tu nije dobro odavno bih odlutao negdje drugdje“, govori Ilija. Živi u obiteljskoj kući naselju Marina koja je u vrijeme ljetnih praznika puna – kao šipak.
„Dođu djeca, pa bude puna kuća. I njima je najljepše na Viru“, još kaže izražavajući Općini Vir zahvalnost zbog materijalne potpore.

DOBRE SUSJEDE I OMILJENI ŠIME
Iz naselja Lozice po božićnicu su došle dobre susjede i umirovljenice 75-godišnja Milka Deveđija i 62-godišnja Vesela Buškulić u društvu sa 29-godišnjim sinom Šimom Buškulićem. Šime je omiljeni virski mladić s posebnim potrebama o kojemu, kad je medicinski nužno, skrbi i Općina Vir. Takvu ruku pomoći gospođa Vesela ističe kao primjer:
„Općina Vir pomogne uvijek i kad god treba, pa sam kao roditelj i član obitelji duboko zahvalna, a ova božićnica došla nam je kao naručena. Nije uvijek lako u današnja vremena, pa svaka lipa dobro dođe“.

KORISNICI POTPORA DOBILI I LUKSUZNU MONOGRAFIJU „OTOK VIR“
Općina Vir poklonila je umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, odnosno svakom virskom domaćinstvu, po jednu luksuznu znanstvenu monografiju „Otok Vir“ koju je priredilo Sveučilište u Zadru i na kojoj je radilo više od 30 eminentnih hrvatskih znanstvenika! Na više od 500 strana monografija kroz opširna poglavlja o prirodoslovlju, arheologiji i povijesti, demografiji, prostornom uređenju, gospodarstvu i jezikoslovlju istražuje prošlost, sadašnjost i budućnost otoka Vira.
„Prekrasna knjiga koju ću rado pročitati, jer volim povijest i sve što se tiče otoka Vira“, govori nam 75-godišnja Milka Hajak iz Križevaca. Rodnu Podravinu i Zagreb gdje je živjela i radila, zamijenila je još 1999. godine mediteranskim ambijentom Dalmacije i otoka Vira. Objašnjava zašto:
„Prekrasno vrijeme tijekom većeg dijela godine s puno sunca i uz lijepi morski zrak ne bih sada mijenjala za bilo što drugo. Jednom sam došla na Vir kod sestrične i ostala zauvijek“.