Jedna od najvažnijih investicija u Općini Feričanci

Završena sanacija odlagališta neopasnog otpada Strm Breg

Izvor: Fericanci.net

Nakon nepuna tri mjeseca završena je sanacija odlagališta neopasnog otpada Strm breg. Za konačni završetak radova izvođaču radova preostalo je zatravniti površinu i posaditi zelenilo. Zbog sušnog razdoblja, kaže načelnik Antun Glavaš, tim radovima nije se moglo prije pristupiti. Izvođač bi te radove trebao obaviti sljedećeg tjedna. Nakon toga obavit će se tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole za sanirano odlagalište.

Radovi vrijednosti 2,1 milijun kuna sa 85 posto financirani su novcem iz Kohezijskog fonda EU, a sa 15 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša. Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Time je Općina Feričanci odradila značajan posao vezan uz zbrinjavanje otpada, zaštitu okoliša i izvora pitke vode u blizini županijske ceste i između naselja Beljevina i Feričanci.

Na odlagalištu je zatečeni otpad skupljen u oblik krnje piramide površine 4888 četvornih metara i prekriven umjetnim materijalima i humusom. Napravljeni su sustavi za otplinjavanje i prikupljanje i odvodnju oborinskih voda. Oko odlagališta je sagrađena makadamska cesta, formiran je zeleni pojas i ograda s ulaznim vratima. Osim što je uklonjen značajan zagađivač (8500 prostornih metara komunalnog i neopasnog otpada nagomilanog u 27 godina), uskoro će biti stvorena i zelena oaza.

Ponosni smo što smo sukladno europskim pravilima riješili taj veliki problem. Sanacija odlagališta jedna je od najvažnijih investicija u Feričancima koja ne bi mogla biti realizirana bez financiranja iz fondova EU – istaknuo je načelnik Glavaš prilikom obilaska bivšeg odlagališta. O odražavanju objekta dalje će se brinuti Općina Feričanci.S.Fridl

(Izvor: Glas Slavonije)

Feričanci