Obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje

Završna faza razminiranja na području Općine Hrvace

Izvor: Splitsko-dalmatinska županija

U prostorijama Splitsko-dalmatinske županije u Splitu održan je sastanak na kojemu je potpisan Ugovor o razminiranju poljoprivredne površine na području Općine Hrvace, čija vrijednost ugovorenih radova iznosi 9,7 milijuna kuna.

Ugovor su, uz župana Zlatka Ževrnju, potpisali i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, te izvoditelj radova zajednica ponuditelja „PITON d.o.o.“, koju zastupa Bekim Kurtija.

Među nazočnima bio je i načelnik Hrvaca, Dinko Bošnjak, koji je također prisustvovao u realizaciji ovoga plana. Cilj potpore je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim površinama, kako bi se omogućilo neometano kretanje na tim istima, a trebao bi se realizirati u roku od 80 dana.

- Razminiranje poljoprivrednih površina, provest će se na povšinama na području Bravčevog Dolca u Vrpolju. Razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji zahvaćenog minama, ukloniti će se minska opasnost u neposrednoj blizini naseljenih područja. Omogućiti će se korištenje površina u poljoprivredne svrhe, za ispašu stoke, za lov i ruralni turizam, te sigurno kretanje lokalnog stanovništva. Nadam se da će se ovaj projekt kroz nekoliko godina privesti kraju, jer smo zabilježili nekoliko žrtava minsko-eksplozivnih sredstava - kazao nam je Dinko Bošnjak.

- Drago nam je da se ovo realiziralo. Optimističan sam, te se nadam da ćemo Hrvatsku očistiti od mina, radi sigurnosnog i gospodarstvenog razloga. Ukupna ugovorena vrijednost poslova razminiranja je 9.697.352,64 kuna i još 14.587,50 kuna za info ploče. Sredstva su 100 posto nepovratna. Ukupan iznos sredstava osiguran je iz proračuna Europske unije i Državnog proračuna, od čega EU kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 posto udjela, a Hrvatska s 15 posto. Nadamo se da ćemo i ostatak miniranih područja također riješiti u naredne dvije do tri godine - kazao nam je župan Zlatko Ževrnja.

- Ovim projektom otvaramo završnu operaciju razminiranja kada govorimo o Splitsko-dalmatinskoj županiji. Do prije tri godine, Hrvatska je bila suočena s minskim problemom u 12 županija, a od tada smo riješili problem u Virovitičko-podravskoj, Vukovarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Splitsko-dalmatinska županija je zadnja po veličini minski sumnjivog prostora. Želimo svima omogućiti neometano boravljenje na takvim površinama - dodao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Dražen Jakopec.

Inače, u Hrvatskoj je razasuto preko 43.700 komada minskoeksplozivnih sredstava, a minski je zagađeno 67 gradova i općina u 9 županija. U razdoblju od 1991.- 2016. godine, u minskim je incidentima stradalo 39 osoba, od čega je 17 smrtno stradalih.

Hrvace, razminiranje