Investicija za budućnost

U Barbanu najavljena izgradnja novog dječjeg vrtića

Izvor: TZ Općina Barban

Barbanski vijećnici na posljednjoj su sjednici Općinskog vijeća pokrenuli izgradnju novog dječjeg vrtića koji bi se nalazio na općinskom zemljištu pored nove zgrade Osnovne škole Jure Filipovića u Barbanu. Kreće se u idejni projekt, a bude li prihvaćen, slijedi izrada projektne dokumentacije i ishodovanje dozvola. Vrtić bi se, prema objašnjenju načelnika Denisa Kontošića, izgradio uz pomoć europskih fondova, odakle je moguće dobiti i do 80 posto sredstava.

Kontošić objašnjava da je projekt pokrenut zbog sve većeg broja djece koja se upisuju u postojeći vrtić koji djeluje na dvije lokacije: u zgradi nove osnovne škole, te u nekadašnjem starom vrtiću ispod glavne ceste.

Pratili smo broj polaznika. Svake godine upisuje se pet do deset više. Prije deset godina vrtić je polazilo 40 do 45 djece, a danas ih je 80. To nema veze s natalitetom koji ne raste jer se u Općini svake godine u prosjeku rađa 20 do 25 djece. Rast polaznika povezao bih s navikama roditelja koji sve više smještaju djecu u predškolsku ustanovu, rekao je Kontošić.

Smatra da se mora razmišljati obudućnosti, da djeca budu na jednom mjestu, pa bi novi vrtić mogao prihvatiti stotinu djece, među kojima bi bila i ona jasličke dobi. Uz vrtić bi se uredila i primjerena dječja igrališta jer su postojeća skučena.Izgradnjom vrtića dobit ćemo višu kvalitetu jer će se sve nalaziti na jednom mjestu, uz organiziranuprehranu i rekreaciju. Teško je govoriti o rokovima, ali ako bismo u pola godina uspjeli riješiti dokumentaciju, to bi bilo jako dobro. Osim toga, treba vidjeti kad će biti otvorene mogućnosti kandidiranja, kaže Kontošić.

(Izvor:Glas Istre)

Općina Barban