Kompletno zamijenjena javna rasvjeta

Žminj dobio ekološku LED rasvjetu

Nepunih godinu dana nakon odluke o kompletnoj zamjeni postojeće javne rasvjete, ekološkom LED rasvjetom na području općine Žminj, radovi su gotovo u cijelosti završeni. Prema riječima pročelnika Kristijana Benčića te načelnika Marka Križmana u prvoj polovini lanjske godine odrađen je cjeloviti pregled i popis svih armatura javne rasvjete na području općine Žminj. Tijekom lipnja obznanjen je natječaj, a nakon završenog postupka javne nabavke, u kolovozu se s tvrtkom Jadrolux d.o.o. iz Pule potpisao Ugovor o provedbi projekta. Radovi na zamjeni starih rasvjetnih armatura novim, ekološkim LED svjetiljkama, započeli su rujnu 2016. godine.

Do sredine siječnja ove 2017. godine, zamijenjeno je ukupno oko 1000 rasvjetnih armatura, a u narednim danima i tjednima biti će instalirano i preostalih 40-tak armatura. Općina Žminj na taj način postaje jedna od prvih općina u Hrvatskoj s kompletno zamijenjenom javnom rasvjetom. Uz poštivanje Zakona o svjetlosnom onečišćenju misao vodilja bila je i očuvanje noćnog zvjezdanog neba. Križman je istaknuo kako je ukupna vrijednost ove investicije preko tri milijuna kuna (3.200.000 kn) te da je primijenjen Esco model financiranja.

Garancija na armature i radove je deset godina, za to vrijeme kompletno održavanje obveza je tvrtke Jadrolux, ističe Benčić i dodaje; Financiranje investicije je ostvareno iz uštede na dosadašnjim stavkama potrošnje električne energije i održavanja mreže javne rasvjete. Dosadašnji troškovi po tim stavkama su na godišnjoj razini iznosili oko 850.000 kn, procjenjuje se kako će sada taj iznos biti manji od 200.000 kn. Važno je istaknuti kako po Esco modelu općina zapravo nema nikakvih "novih" troškova već da uz potpisani Ugovor općini ostaje 100.000 kn od ranije stavke za korištenje na drugim područjima. Križman i Benčić pojašnjavaju kako je milijunska investicija ostvarena uz godišnju uštedu od 100.000 kn koje će namijeniti za najvažnija, goruća pitanja u domeni općinskog financiranja.

Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini izjavio je kako se ovime nakon dugo godina napokon materijalizira njihova Inicijativa za očuvanje zvjezdanog neba (centralne Istre u ovom slučaju). Ostaje nam da sada napravimo vlastita mjerenja i odradimo cjelogodišnji monitoring. Konačan zaključak o tome koliko se uspjelo napraviti na očuvanju noćnog krajobraza biti će objavljen početkom naredne godine kada se analiziraju i satelitski podaci o razini svjetlosnog zagađenja rekao nam je Tumpić.

(Izvor: zvjezdarnica.com)